Administrație

Semnătură buclucașă. Secretarului comunei Pianu, găsit în conflict de interese de natură administrativă

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat un conflict de interese de natură administrativă în cazul secretarului comunei Pianu, Camelia Cristina Catargiu, informează un comunicat de presă al ANI dat publicității joi.

Potrivit documentului citat, în perioada exercitării funcției, Catargiu ar fi „contrasemnat în calitate de secretar, Dispoziția din data de 09 decembrie 2020 privind constituirea comisiei de concurs și a comisiei de soluționare a eventualelor contestații la concursul de recrutare organizat în data de 8 ianuarie 2021 pentru ocuparea unei funcției publice de consilier superior, Catargiu Camelia Cristina fiind membru remunerat în comisia de concurs”.

Reprezentanții ANI consideră că „persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 79, alin. (1), lit. c) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003”.

Astfel, art. 70 din Legea nr. 161/2003, spune că „prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative”.

În continuare, art. 79, alin. (1), lit. c) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003, spune că „(1) Funcționarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situații: c) interesele sale patrimoniale, ale soțului sau rudelor sale de gradul I pot influența deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcției publice. (2) În cazul existenței unui conflict de interese, funcționarul public este obligat să se abțină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii și să-l informeze de îndată pe șeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparțialitate a funcției publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoștință”.

Alți trei funcționari publici din țară au fost găsiți de Agenția Națională de Integritate în stare de incompatibilitate, conflict de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală.

„Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, mai transmit reprezentanții ANI.

One Comment

  1. Pingback: Primarul comunei Avram Iancu, Sandu Heler, găsit incompatibil de Agenția Națională de Integritate – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.