Social

Avertizare de caniculă. Cod galben de furtuni în 21 de județe din vestul țării, până luni dimineața

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de atenționări Cod galben și Cod portocaliu de caniculă, dar și de fenomene specifice instabilității atmosferice, în funcție de zone.

Astfel, pe parcursul zilei de vineri, va fi Cod portocaliu de căldură și disconfort termic accentuat în zona joasă a județelor Caraș-Severin, Timiș și Arad. În aceste regiuni se vor înregistra frecvent temperaturi de 38 – 39 de grade și izolat 40 de grade, iar noaptea acestea nu vor coborî sub 20 – 23 de grade.

De asemenea, în cursul zilelor de vineri și sâmbătă, este valabil un Cod galben de caniculă în 25 de județe și în București. Astfel în regiunile vestice și sudice, dar se va extinde și în vestul Transilvaniei, Maramureș, sudul Moldovei și zona continentală a Dobrogei, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18 – 21 de grade.

Meteorologii precizează că în sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat și în perioada următoare.

Județele vizate de acest Cod galben sunt: Alba, Argeș, Bihor, Brăila, Buzău, Cluj, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Mehedinți, Maramureș, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și București.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 20 august, ora 12:00 – 22 august, ora 10:00, va intra în vigoare o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ, ce vizează 21 de județe. În aceste zone, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia și în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului. Totodată, vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25 – 40 l/mp și pe arii restrânse 50 – 70 l/mp.

Codul galben de vreme instabilă este valabil pentru județele: Alba, Argeș, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Olt, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Timiș, Teleorman și Vâlcea.

ANM notează că, în extremitatea de vest a țării, se vor semnala fenomene asociate instabilității atmosferice și în noaptea de vineri spre sâmbătă (19/20 august), dar pe arii restrânse.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.