Social

Cod galben de instabilitatea atmosferică în Alba. Avertizarea e valabilă până luni dimineața

25 de județe și Municipiul București sunt vizate, sâmbătă, de o avertizare Cod galben de caniculă, în timp ce pentru 21 de județe este valabil un alt Cod galben de instabilitatea atmosferică, până luni dimineața.

Potrivit meteorologilor, pe parcursul acestei zile, în regiunile vestice și sudice, în vestul Transilvaniei, Maramureș, sudul Moldovei și în zona continentală a Dobrogei disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18 – 21 de grade.

Județele vizate de Codul galben de caniculă sunt: Alba, Argeș, Bihor, Brăila, Buzău, Cluj, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Mehedinți, Maramureș, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 20 august, ora 12:00 – 22 august, ora 10:00, va intra în vigoare o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ, ce vizează 21 de județe.

În aceste zone, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia și în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului. Totodată, vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25 – 40 l/mp și pe arii restrânse 50 – 70 l/mp.

Codul galben de vreme instabilă este valabil pentru județele: Alba, Argeș, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Olt, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Timiș, Teleorman și Vâlcea.

ANM notează că, în extremitatea de vest a țării, se vor semnala fenomene asociate instabilității atmosferice și în noaptea de vineri spre sâmbătă (19/20 august), dar pe arii restrânse.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.