Social

Schema de compensare a facturilor la energie va rămâne în vigoare până la 31 martie

Schema de plafonare și compensare a facturilor va rămâne în vigoare până la 31 martie, iar supraimpozitarea va fi aplicată pe întregul lanț din energie, nu doar pentru producători, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, în briefingul de la finalul ședinței de Guvern.

„Acum sunt supraimpozitați producătorii, dar este normal să fie impozitat tot lanțul. Nu văd de ce un intermediar ar trebui să câștige mai mult de câteva procente, că doar ia și vinde, nu face altceva. Nu văd de ce să câștige dublu, triplu. Nu e normal ca unii să facă profituri foarte mari și alții să le plătească. Prețul care este acum în PZU este foarte mare”, a spus ministrul.

El a evitat să spună concret dacă supraimpozitarea întregului lanț se va aplica de la 1 septembrie: “Nu Ministerul Energiei trebuie să stabilească acest lucru, nu noi stabilim taxele și impozitele, împreună cu Ministerul Finanțelor și ANRE. Haideți să finalizăm calculele din interior și vom ieși public. Îmi cereți un dead-line pe o măsură care nu este de competența mea”.

Întrebat de ce suprataxarea nu s-a aplicat mai devreme, întrucât PSD a cerut acest lucru de la începutul anului, Popescu a răspuns: “PNL a susținut mereu acest lucru și probabil că atunci nu s-a putut pune în practică. Vă asigur că Ministerul Energiei știe ce are de făcut”.

Ministrul a mai arătat că mecanismul de plafonare și compensare nu va fi modificat până la 31 martie 2023, așa cum prevede legislația actuală.

„Plafonarea va rămâne, evident. Ordonanța este în vigoare până la 31 martie. Nu se va întâmpla nimic cu facturile românilor peste iarnă. În septembrie-octombrie vom lucra la ce se va întâmpla după 31 martie”, a arătat oficialul guvernamental.

Virgil Popescu a spus că bugetul schemei de compensare estimat de ANRE este de 16 miliarde de lei.

„Schema refăcută și ulterior recalibrată de ANRE s-a redus de la 40 de miliarde la 20 de miliarde și ulterior la 16 miliarde. A fost estimarea ANRE. (…) Eu vă pot relata ce au spus toți liderii politici, că ceea ce trebuie plătit se va plăti”, a subliniat ministrul.

De asemenea, întrebat dacă se simte vizat de o remaniere guvernamentală, el a răspuns: „Este prea mult să faceți speculații pe această temă. Cine vine într-o funcție se gândește că nu este pe viață acolo. Nu-mi este teamă decât de Dumnezeu. Eu îmi fac treaba, pentru că avem o iarnă complicată, iar țara și oamenii trebuie să treacă prin această iarnă”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.