Mozaic

Gala HOP – Marina Constantinescu: Tinerii trebuie să învețe să-și depășească limitele

Criticul de teatru Marina Constantinescu, membră a Senatului UNITER, a evocat, joi, la Alba Iulia, însemnătatea celor 25 de ani de existență a Galei Tânărului Actor – HOP, amintind cum a fost inițiat acest eveniment de Ion Caramitru și Cornel Todea.

„Sunt 25 de ani de Gala HOP și mă simt onorată să transmit aici un mesaj din partea Senatului UNITER, cel care de 30 și ceva de ani, împreună cu președintele UNITER și vicepreședintele, hotărăsc cam ce se întâmplă cu uniunea noastră de creație. (…) Acum 25 de ani, împreună cu Ion Caramitru și Cornel Todea, plecam pe acest drum cu această aventură care astăzi are un asemenea trecut și o asemenea tradiție. (…) Făceam acest exercițiu de imaginație, avangardist, înțelegând că drumul în breasla noastră se va modifica și că tinerii, tot mai numeroși, nu vor mai avea un loc de muncă, piața va fi dezechilibrată, între numărul uriaș, gigantic, al absolvenților școlilor de teatru și teatrele care îi vor absorbi. Atunci ne-am gândit, cu atenție, și cu foarte mare preocupare, că trebuie să găsim o formulă ca ei să fie susținuți, provocați să înțeleagă că această profesiune este o cale a performanței și că pregătirea ține, în primul rând, de ei, să învețe să se cunoască, să învețe să-și facă o apariție, să-și construiască un moment, să-și depășească limitele”, a afirmat Marina Constantinescu.

Cea de-a XXV-a ediție a Galei Tânărului Actor – HOP se desfășoară, de joi până sâmbătă, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia.

Concursul este structurat pe două secțiuni: Secțiunea Individual și Secțiunea Grup.

La secțiunea Individual, concurenții au pregătit un moment format dintr-un monolog urmat de un cântec. Monologul trebuie să fie o confesiune legată de o experiență sau o întâmplare personală a concurentului. Textul va fi inspirat de mesajul unui cântec: pentru fete – „The Winner Takes It All” din musicalul „Mamma Mia” sau „Cabaret” din musicalul cu același titlu, iar pentru băieți – „Electricity” din musicalul „Billy Elliot” sau „Make’em Laugh” din „Singing in the Rain”.

La secțiunea Grup, concurenții vor prezenta un text-confesiune, bazat pe experiențe personale, care să culmineze cu un cântec, la alegere între: „It’s a Hard Knock Life din Annie”, „You Are The One That I Want” din „Grease” sau „Good Morning” din „Singing in the Rain”.

Durata probei – între 5 și 8 minute. Monologul va fi spus în limba română. Melodia va fi interpretată în limba engleză, în original.

În prima zi a evenimentului au urcat pe scenă șase tineri la secțiunea Individual și două trupe la secțiunea Grup.

În cea de-a doua zi, începând cu ora 18,00, vor urca pe scenă, la secțiunea Individual, Larisa Belcea cu „Lady Of The Underground”, Cristina Danu cu „Sexy”, Alex Macavei cu „Paradisul cu un aparat de cafea”, Maria Grosu cu „Zuză din 14G” și Robert Agape cu „God, I Hate Shakespeare!”.

La secțiunea Grup vor fi prezentate spectacolele „Tango Maureen”, cu Sidonia Doica, Mara Ţibuleac, și „(încă un) Musical !”, cu Andrei Duțu, Dragoș Ioniță, Laura Gabriela Oana.

În ultima zi a galei, începând cu ora 19,00, vor fi decernate premiile și va fi prezentat spectacolul „Musical… show total!”.

Juriul este format din Marina Constantinescu – critic de teatru, Lucian Ionescu – actor, Elena Purea – actriță, Carmen Stanciu – teatrolog și Lucian Vărsăndan – manager cultural.

Se vor acorda Premiul „Ștefan Iordache”, marele premiu al Galei HOP; Premiul pentru cea mai bună actriță, secțiunea individual; Premiul pentru cel mai bun actor, secțiunea individual; Premiul „Cornel Todea” pentru cea mai bună trupă de actori; Premiul „Sică Alexandrescu”, premiul special al juriului.

Pe 27 august, începând de la miezul nopții până la ora 16,00, după vizionarea tuturor momentelor oferite de concurenți, spectatorii vor putea vota actorii preferați pe site-ul galei: https://galahop.uniter.ro/votul-publicului-2022/. După încheierea votului, se vor oferi Premiile publicului pentru cel mai bun actor, cea mai bună actriță și cea mai bună trupă de actori.

Actrița Dorina Lazăr va acorda Premiul pentru prestanță, rostire scenică și expresie corporală.

În cadrul ediției aniversare a galei este marcată și printr-o expoziție de afiș, ‘Gala HOP, 25 de ani’. Aceasta este deschisă până sâmbătă în foaierul Casei de Cultură a Studenților.

Un program permanent al UNITER, Gala HOP este un concurs ce are ca scop promovarea și lansarea tinerilor absolvenți din învățământul superior artistic. Prima ediție a avut loc în anul 1998 sub direcția regizorului Cornel Todea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.