Economie

Prețurile energiei scad în Europa, în perspectiva intervenției Comisiei Europene

Prețurile energiei în Europa au scăzut marți, în urma indiciilor că regiunea accelerează eforturile de a atenua o criză care amenință să provoace recesiune, transmite Bloomberg.

În Germania, contractele futures de energie pentru anul viitor au scăzut cu 26%, în timp ce în Ţările de Jos prețul gazelor naturale a înregistrat un declin de 11%. Ambele contracte au scăzut și luni, după creșterea record de săptămâna trecută.

Prețurile au fost extrem de volatile în ultimele zile, din cauza nivelului redus al tranzacțiilor și a sporirii incertitudinilor. Gazprom urmează să suspende livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream, în perioada 31 august – 2 septembrie, pentru lucrări de mentenanță.

Uniunea Europeană se pregătește să intervină rapid pentru a atenua creșterea costurilor cu energia, care alimentează inflația și sporește riscul recesiunii. Şi capacitățile de stocare a gazelor din regiune se umplu rapid, sporind șansele ca Europa să treacă de această iarnă, fiind bine aprovizionată.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute despre reformarea pieței energiei. Luni, șeful CE a anunțat că blocul comunitar caută să dezvolte un instrument care să elimine legăturile dintre prețurile la gaze și electricitate și a declarat că trebuie luate urgent măsuri pentru a stopa costurile ridicate.

„Orice decizie privind plafonarea prețurilor energiei va limita profitabilitatea generării de energie din arderea gazului natural, ceea ce ar putea duce la o scădere a cererii. Ţinând cont de incertitudini și de nivelul limitat al lichidității pe piață, prețurile vor fluctua probabil semnificativ”, a apreciat Warren Patterson, de la ING Groep NV.

Riscurile în Europa rămân ridicate. Gazprom a informat Engie în legătură cu reducerea livrărilor de gaze, începând de marți, din cauza dezacordului dintre părți privind aplicarea unor contracte.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.