Politică

A murit Mihail Gorbaciov

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, care a încheiat perioada Războiului Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reușit să împiedice prăbușirea Uniunii Sovietice, a murit marți, la vârsta de 91 de ani, potrivit agențiilor ruse de presă care citează oficiali ai spitalului unde acesta era internat.

„Astăzi seară (marți), după o lungă boală gravă, Mihail Sergheevici Gorbaciov a murit”, a indicat Spitalul Clinic Central (TSKB), potrivit AFP.

Între 1990 și 1991, Mihail Gorbaciov a ocupat funcția de președinte al Uniunii Sovietice, după care a fost nevoit în cele din urmă să demisioneze pe 25 decembrie 1991, ceea ce a dus la sfârșitul URSS.

Gorbaciov, care a primit Premiul Nobel pentru pace în 1990, a încheiat acorduri de reducere a armamentului cu SUA și parteneriate cu statele occidentale pentru a îndepărta Cortina de Fier, care a divizat Europa după cel de-al doilea război mondial, și a dus la reunificarea Germaniei, amintește Reuters.

Când protestele în favoarea democrației au cuprins națiunile din blocul sovietic al Europei de Est comuniste în 1989, Gorbaciov s-a abținut să recurgă la forță, spre deosebire de liderii anteriori ai Kremlinului, care trimiseseră tancuri pentru a zdrobi revolta din Ungaria, în 1956, și cea din Cehoslovacia în 1968.

Aceste proteste au alimentat aspirațiile pentru autonomie în cele 15 republici ale Uniunii Sovietice, care s-au dezintegrat în următorii doi ani într-o manieră haotică, iar Gorbaciov s-a luptat în zadar să prevină acel colaps.

Ajuns secretar general al Partidului Comunist Sovietic în 1985, la doar 54 de ani, el și-a propus să revitalizeze sistemul prin introducerea unor libertăți politice și economice limitate, însă reformele au scăpat de sub control.

Politica sa de „glasnost” – libertatea de exprimare – a permis critici până atunci de neconceput la adresa partidului și a statului, dar i-a încurajat în același timp pe naționaliști, care au început să facă presiuni pentru independență în republicile baltice Letonia, Lituania, Estonia, dar și în alte părți.

Mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Mihail Gorbaciov pentru turbulențele pe care le-au declanșat reformele sale, considerând că scăderea ulterioară a nivelului de trai a fost un preț prea mare de plătit pentru democrație.

După ce l-a vizitat pe Mihail Gorbaciov în spital, pe 30 iunie, economistul liberal Ruslan Grinberg a declarat pentru publicația de știri a forțelor armate Zvezda: „Ne-a dat tuturor libertatea, numai că noi nu știm ce să facem cu ea”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.