Economie

Amenzi de aproape o jumătate de milion de lei, date de Garda Forestieră în primul semestru

Peste 200 de amenzi în valoare de aproape o jumătate de milion de lei au fost aplicate de comisarii Gărzii Forestiere Județene Alba în primul semestru al anului, potrivit informațiilor prezentate marți în cadrul ședinței Colegiului Prefectural Alba de șef Birou, Petru Crișan, se arată într-un comunicat transmis Agerpres de Prefectură.

„În urma controalelor efectuate au fost aplicate un număr de 228 de sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală a amenzilor de 488.750 de lei, fiind luate și măsuri de confiscare a materialelor lemnoase. A fost confiscată fizic o cantitate totală de 57,44 mc materiale lemnoase, iar valoric a fost confiscată cantitatea totală de 2.295,34 mc materiale lemnoase cu o valoare totală de 443.456,28 de lei”, se menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, au fost constatate 7 fapte de natură infracțională pentru tăieri ilegale de arbori și fals informatic.

În perioada menționată, au fost desfășurate mai multe acțiuni de verificare, respectiv verificarea și înregistrarea documentațiilor pentru 105 operatori economici în sistemul SUMAL2.0, 368 de verificări a contractelor de administrare/servicii silvice, 35 de documentații depuse pe Măsura 15.1 „Plăți pentru angajamente de silvomediu”, 54 de documentații depuse de către 15 ocoale silvice pentru proprietari, persoane fizice sau juridice pentru ajutoarele de stat pentru servicii silvice acordate proprietarilor de păduri, conform HG864/2016.

De asemenea, „Garda Forestieră a participat în comisii de evaluare a pagubelor produse de fauna de interes cinegetic, 74 cazuri de pagube agricole și pagube produse la animalele domestice”.

În aceeași ședință de Colegiu Prefectural, directorul Direcției Silvice Alba, Dan Boariu, a precizat că, în acest an, au fost executate lucrări de regenerarea pădurilor pe o suprafață de 303 hectare, din care 139 hectare împăduriri integrale. Au mai fost realizate lucrări de îngrijire în arborete tânăr pe o suprafață de 2.500 de hectare.

„Investițiile realizate în 2022 sunt în valoare de 2.052.500 de lei și provin din fonduri proprii, credite externe și din fondul de accesibilizare și constau în achiziția de utilaje de exploatare forestieră și reabilitarea și construcția de drumuri forestiere”, mai arată sursa citată.

În ceea ce privește activitatea de pază, potrivit lui Dan Boariu, s-au efectuat până în prezent 1.555 de inspecții de fond, găsindu-se un volum de 52 metri cubi material lemnos tăiat ilegal, din care 24 metri cubi material lemnos justificat. Valoarea prejudiciului a fost calculată la suma de 13.146 de lei.

Direcția Silvică Alba are în administrare 7.809 kilometri drumuri forestiere.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.