Mozaic

Locuri uitate: „Dealul cu melci” din Vidra, un unicat geologic

Rezervația „Dealul cu melci” este o rezervație naturală de tip paleontologic, un unicat geologic și unul dintre cele mai spectaculoase puncte fosilifere din Transilvania. Cunoscută drept rezervația paleontologică din Țara Moților, este situată pe partea stângă a râului Arieș, la 10 kilometri nord de comuna Vidra pe teritoriul administrativ al județului Alba, la o altitudine de 650 m, potrivit https://primariavidra-ab.ro și www.welcometoromania.ro.

A fost înființată în anul 1954 și declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate).

„Dealul cu melci”, din punct de vedere geologic, are o vechime de 65-70 milioane de ani și reprezintă un conglomerat de gresii și marne în care au fost încrustate zeci de specii de moluște. Gasteropodul dominant în aceste straturi de gresii fosilifere este „Acteonella giganteea”, o scoică cu cochilie în forma de melc.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75

Rezervația se întinde pe 0,67 hectare, iar aria protejată științifică ajunge la 4,30 hectare. Zona a fost declarată rezervație naturală datorită valorii sale științifice reprezentată de sedimentele Cretacicului superior, formate în fundul stâncos al unei mări. Din cauza presiunii și a acțiunii timpului, în milioane de ani, bancuri imense de melci s-au pietrificat, rezultând rezervația din prezent. Se pot observa cu ușurință formele și mărimile diferite de melci cimentați în stâncă, în straturi care variază între 8 și 10 metri grosime.

„Dealul cu melci” face parte dintr-un traseu turistic ce include mai multe obiective turistice importante din această regiune, potrivit www.worldwideromania.com. Traseul începe în Arieșeni și continuă cu Barajul Mihoiești – Cheile Văii Morii – Cascada Pișoaia (Vidra) – Casa Memorială „Avram Iancu”, unde sunt expuse artefacte istorice, de port popular, unelte agricole și creații meșteșugărești – Muntele Găina cu faimosul său Târg de Fete. De asemenea, o altă atracție turistică a acestei zone este Biserica veche din Vidra, ridicată în anul 1712.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.