Social

Bugetul burselor elevilor, de 5 ori mai mare în 2022. Ministrul Educației: „Toți elevii care au nevoie de sprijin, îl primesc anul acesta”

Bugetul burselor elevilor este de 5 ori mai mare în 2022 decât în 2020. Ministerul Educației a decis să acorde burse sociale de 200 de lei și elevilor aflați în situație de risc, nu doar celor care provin din familii cu venituri reduse.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat sâmbătă că asigurarea gratuității transportului elevilor și bursele sociale sunt asigurate de la bugetul de stat.

De asemenea, el a precizat că bugetul din acest an este de cinci ori mai mare decât în anul 2020 și că cheltuielile de transport pentru elevii care fac naveta la școală se decontează separat: „Asigurarea gratuității transportului elevilor și bursele sociale sunt de maximă importanță pentru Guvernul României și sunt asigurate, fiecare în parte, de la bugetul de stat! Bursa socială este pentru elevi aflați în dificultate din punct de vedere socio-economic sau medical. Bugetul pentru bursele elevilor este în anul 2022 de 5 ori mai mare decât în anul 2020 (1,332 miliarde lei față de 270 milioane lei în 2020) și este asigurat de la bugetul de stat. Toți elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu au asigurat de la bugetul de stat decontul transportului între localitatea de domiciliu și școală, separat de bursele acordate pentru sprijin socio-economic și/sau medical sau de bursele acordate pentru performanța școlară”, a scris Cîmpeanu, pe Facebook.

Burse de 200 lei pe lună pentru mai multe categorii de copii

El a adăugat că toți elevii care au nevoie de sprijin din perspectiva socio-economică sau medicală primesc anul acesta burse sociale în valoare de 200 lei pe lună, 12 luni pe an.

„Conștient de faptul că anumite categorii de elevi se află în situații de dezavantaj independent de statutul socio-economic, Ministerul Educației a decis să acorde burse sociale în același cuantum minim, garantat, de 200 de lei nu doar elevilor proveniți din familii cu venituri reduse, ci și altor categorii de copii și tineri de vârstă școlară aflați în situație de risc, indiferent de venitul familiei: tineri cu dizabilități sau boli cronice, copii care provin din centrele de plasament, orfanii de unul sau de ambii părinți. Şi acest tip de sprijin este acordat pe toată durata anului calendaristic. În același spirit al susținerii măsurilor sociale, în anul școlar 2022-2023 Guvernul a dublat numărul beneficiarilor Programului ‘Masa caldă’, crescând în același timp cu 50% cuantumul alocat fiecărei mese”, afirmă ministrul.

Cîmpeanu afirmă că prin proiectul legii „România Educată” bugetul anual pentru bursele elevilor se va dubla în raport cu anul 2022 și va fi de 10 ori mai mare în raport cu anul 2020 (2,7 miliarde lei anual față de 270 milioane lei în anul 2020).

„Reprezentanții politicianismului care solicită să primească burse sociale și toți elevii proveniți din familii cu venituri mari sau foarte mari, doar pentru că locuind în proximitatea marilor orașe învață în licee din București, Cluj, Iași, Timișoara sau Sibiu, solicită ca elevii aflați cu adevărat în dificultate să aibă un sprijin material puternic diminuat! Iar cu acest lucru Ministerul Educației nu poate fi de acord! Bursele sociale, alături de alte măsuri sociale, precum acordarea de tichete sociale în valoare de 500 lei acordate tuturor elevilor care au nevoie de sprijin, încurajează egalitatea de șanse. Resursele trebuie astfel dirijate încât să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie și astfel să fie eficiente în reducerea abandonului școlar și în asigurarea de condiții mai bune de participare la educație pentru elevii proveniți din medii socio-economice defavorizate sau din familii defavorizate”, conchide ministrul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.