Economie

Cerere de rambursare de peste 1,12 miliarde de euro, transmisă de România către Comisia Europeană

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate, a transmis vineri Autorității de Certificare și Plată, din cadrul Ministerului Finanțelor, spre certificare și rambursare, o declarație de cheltuieli în valoare de peste 1,12 miliarde lei (231,86 milioane de euro).

„Mă bucur de faptul că reușim să aplicăm regulile generale ale bunei implementări pe care le-am stabilit la revenirea în minister. În acest sens, am trimis vineri o declarație de cheltuilei despre care putem spune că este cea mai mare de când România gestionează fonduri europene. Sunt pași importanți pe care îi facem pentru a evita riscul de decomitere cu care ne confruntăm, iar suplimentarea aparatului instituțional s-a dovedit vitală în acest proces. Iată că, de la preluarea mandatului am reușit să decontăm deja de la Comisia Europeană aproximativ 2,1 miliarde de euro”, a transmis ministrul Marcel Boloș, într-un comunicat de presă al ministerului de resort, transmis sâmbătă Agerpres.

Potrivit sursei citate, suma este aferentă unor investiții efectuate în anul 2020, care, din lipsă de personal la nivelul aparatului tehnic al Programului Operațional Competitivitate.

„Recuperarea s-a efectuat decât după suplimentarea schemei de angajați ce a avut loc la finele lunii mai, când MIPE, care are rol și de coordonator național PNRR, și-a adaptat structura de personal pentru a putea răspunde acestor provocări. În acest mod, au devenit operaționale structurile de personal necesare gestionării concomitente a Programelor Operaționale 2014-2020, inițierii celor aferente perioadei de programare 2021-2027 și cele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență”, precizează MIPE.

Până în prezent, pentru proiectele derulate prin acest program operațional, Comisia Europeană a rambursat României suma de 765,23 milioane euro, din totalul de 1,23 miliarde euro transmise spre decontare. Sumele reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor derulate prin Programul Operațional Competitivitate (POC).

Din aprilie și până în prezent, România a solicitat spre decontare de la Executivul european aproximativ 2,4 miliarde de euro. În total, în perioada de programare 2014 – 2020, țara noastră a solicitat către Uniunea Europeană, prin Politica de Coeziune și Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), aproximativ 15,1 miliarde de euro.

Tot în această săptămână, MIPE a reușit o nouă premieră, aprobarea în ședința de Guvern a unui OUG prin care se stabilește cadrul legal pentru derularea fără întrerupere a proiectelor de infrastructură de transport, de dezvoltare a infrastructurii de management integrat al deșeurilor, dar și a infrastructurii de risc și de sănătate din perioada de programare 2021-2027.

Astfel, se operaționalizează peste 16,63 miliarde de euro din cele aproximativ 45 de miliarde de euro puse la dispoziția României pentru finanțarea proiectelor din aceste domenii, prin stabilirea mecanismelor financiare și de implementare a programelor și proiectelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.