Social

Serbări Naționale la Țebea, la 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu

Câteva mii de oameni sunt așteptați să ia parte, pe parcursul zilei de duminică, la ediția din acest a Serbărilor Naționale de la Țebea, dedicate memoriei Eroului Național Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc 150 de ani.

Manifestările comemorative au început duminică dimineața la biserica din cimitirul de la Țebea, cu Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de înalți prelați bisericești, urmată de o slujbă de pomenire a lui Avram Iancu și depunerea de coroane de flori la mormântul acestuia.

La ceremonii au fost prezenți premierul Nicolae Ciucă, miniștri, președinți și parlamentari de la diverse partide politice, lideri județeni și locali din cadrul administrațiilor publice.

„Avram Iancu ne dă, peste veacuri, o lecție de moralitate, de creștinism trăit, patriotism fertil și ne face o invitație la acțiune inteligentă. Astăzi, încă o dată, inima bătrânului Ardeal bate la Țebea și de aici pompează sânge în speranța că va revitaliza întreaga țară, pentru a împlini doru. Eroului nostru drag, acela de a-și vedea națiunea fericită. Dacă ne-ar putea vorbi astăzi la umbra Gorunului lui Horea, Iancu ne-ar cere să redescoperim iubirea de frați, iubirea de neam, care pe el l-a mistuit”, a spus, în discursul său, episcopul Devei și Hunedoarei, Nestor.

După ceremonialul depunerii coroanelor de flori a urmat o defilare a gărzii de onoare, iar de la ora 14,30 pe scena în aer liber de la Țebea vor urca nume importante ale folclorului românesc, într-un spectacol organizat de Consiliul Județean Hunedoara prin Centrul de Cultură și Artă.

În acest an, Serbările Naționale de la Țebea au fost programate pe parcursul a două zile, sâmbătă fiind oficiată o slujbă de sfințire a noii picturi din biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, situată în cimitirul din localitate.

Slujba de sfințire a fost condusă de mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, alături de care s-au aflat episcopul Devei și Hunedoarei, Nestor, episcopul Covasnei și Harghitei, Andrei, episcopul Severinului și Strehaiei, Nicodim și episcopul român al Ungariei, Siluan.

Avram Iancu s-a născut în anul 1824, în localitatea Vidra de Sus, într-o familie de moți înstăriți. De profesie avocat, Avram Iancu a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai și 15-23 septembrie 1848 și conducătorul cetelor înarmate de țărani și de mineri din Munții Apuseni, în rândurile cărora și-a câștigat o mare popularitate.

Avram Iancu s-a stins din viață la 10 septembrie 1872 la Baia de Criș și a fost îngropat la Țebea, lângă Gorunul lui Horea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.