Mozaic

Meșteșuguri din antichitate, prezentate zilnic vizitatorilor la Muzeul Principia

Meșteșuguri din antichitate sunt prezentate zilnic vizitatorilor, începând de joi, la Muzeul Principia, unde se va putea vedea cum se confecționau o armură, un mozaic sau alte obiecte în urmă cu 2.000 de ani, dar și ce tehnici de cusut sau pictat se foloseau atunci.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Alba Iulia, meșteșugurile de acum 2000 de ani vor putea fi descoperite în ateliere interactive antice la Muzeul Principia.

„Muzeul Principia devine, în fiecare zi, gazda unor ateliere interactive antice, care promovează moduri de lucru manual străvechi prin folosirea de replici de instrumente sau tehnici antice pentru crearea unor produse ce imită ceea ce rezulta și din munca romanilor sau a dacilor, acum două milenii. Albaiulienii dar și turiștii ajunși în Cetate pot vedea pe viu cum se confecționa o armură, un mozaic, ce tehnici de cusut sau pictat se foloseau aici, la Apulum, în antichitate”, se arată în comunicat.

Cei care vor administra aceste ateliere vor fi angajații Muzeului Principia însă, în funcție de posibilități și disponibilitate, anumite activități se vor prezenta sau efectua de către voluntari, meșteri populari, reenactori sau personal muzeal de la instituții partenere.

„Principia este un exemplu excepțional de mix între valori istorice conservate și tehnologie modernă, care le pune și mai bine în valoare. Printr-o serie de proiecte inovative am creat sistemul de realitate augmentată sau virtuală, prin care vizitatorii pur și simplu pot afla povestea anticului Apulum chiar de la protagoniști. Acum, prin seria de ateliere antice, ne întoarcem la promovarea tehnicilor, materialelor și a modului de lucru folosite acum 2.000 de ani. Cred că e foarte util să ne mai și dezlipim, din când în când, de gadgeturi și tehnologie și să revenim la rădăcini”, afirmă, în comunicat, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Atelierele interactive se vor axa în jurul următoarelor meșteșuguri: armurărit (Fabrica Legionis XIII Geminae), pielărie (Officina Corium), signacule (Officina Signaculorum), scriere antică (Officina Scriptoria), pictură (Officina Pintoria), mozaic (Officina Tesselis), gastronomie (Officina Coquina) și monetarie (Officina Monetaria).

Participarea publicului este gratuită iar obiectele realizate vor forma, ulterior, expoziții permanente sau temporare la Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.