Mozaic

25 septembrie este Ziua Satului Românesc

Detaliu al unei porți maramureșene de la Muzeul Satului din Sighetul Marmației (fotografie de arhivă)

La 25 septembrie este marcată, în România, Ziua Satului Românesc. A fost instituită prin Legea nr. 44/2020, potrivit www.cdep.ro.

Ziua este marcată într-un cadru special cu evenimente dedicate de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Este organizată, în acest sens, expoziția „Lada cu zestre”, cu peste 60 de obiecte din colecțiile muzeului, și o serie de ateliere specifice pentru descoperirea tainelor meșteșugurilor populare, conform https://muzeul-satului.ro/.

„Satul românesc este cheia înțelegerii noastre ca români în marele cor al națiunilor europene, este locul în care trecutul se întâlnește cu prezentul pentru a pregăti viitorul. Satul vorbește despre istoria profundă a țării”, potrivit conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București, citată într-un comunicat remis Agerpres.

„Ziua Satului Românesc poate fi organizată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, de către celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea și participarea la programe și manifestări cu caracter social, cultural și științific în scopul de a aprecia și a promova satul românesc”, potrivit textului de lege.

În plus, textul legii menționează faptul că Ziua Satului Românesc poate fi organizată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, de către celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea și participarea la programe și manifestări cu caracter social, cultural și științific în scopul de a aprecia și de a promova satul românesc.

La 3 aprilie 2020 președintele României Klaus Iohannis a promulgat, prin Decretul 232 din 2020, Legea privind instituirea în ultima duminică a lunii septembrie a Zilei Satului Românesc. Textul de lege, care fusese adoptat de Senat la 10 februarie 2020 și de Camera Deputaților, for decizional, la 10 martie 2020, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 287 din 6 aprilie 2020, potrivit https://www.juridice.ro/.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.