Mozaic

Întreaga povestea a unei descoperiri care a făcut senzație. Vechile cărți din Mediaș | Reportaj Presshub.ro

Cărți foarte vechi descoperite la Mediaș (foto: PressHub.ro)

La mijlocul lunii septembrie, un mesaj postat pe rețelele de socializare al Bibliotecii Batthyaneum anunța descoperirea unui fond de carte veche, la Biserica Evanghelică Sfânta Margareta din Mediaș și care, se spunea acolo, „seamănă cu una dintre poveștile lui Indiana Jones”, scrie Ruxandra Hurezean într-un reportaj publicat de platforma Presshub.ro.

Mesajul a stârnit un interes atât de mare încât cei implicați s-au văzut nevoiți să publice, câteva zile mai târziu, o scrisoare de temperare a entuziasmului. Deși acesta îi bucurase foarte mult.

Ce a stârnit, însă, îngrijorarea, a fost riscul la care publicitatea ar putea să expună „descoperirea”. Faima o făcea vulnerabilă. De aceea au și „reascuns-o”. Nimănui, în afară echipei de cercetători, nu-i este permis să o viziteze. Și foarte puține persoane știu unde se află acum.

M-am dus la Mediaș, câteva zile mai târziu, curioasă să-i cunosc pe cei care au făcut posibilă redescoperirea acestei biblioteci, să aflu trecutul ei și cum au reușit sașii din Mediaș să o salveze de la „valurile repetate de pericole”, cum le spune istoricul Adinel Dincă.

O vară de neuitat

Era luna iunie, când istoricul Adinel Dincă, împreună cu doi studenți ai săi de la Facultatea de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca și un fotograf profesionist, însoțiți de doi reprezentanți ai comunității din Mediaș și de preoții Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta au intrat în „bibliotecă”.

Estimau că acolo se află 30-40 de cărți din secolul al XVI-lea, unde fuseseră adăpostite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de urgia războiului și apoi de cea comunistă. Dar, pe rafturi, sub praful anilor, „în împărăția porumbeilor” cum spunea mesagerul entuziast, printre multe alte cărți din secolele 17-18, dormeau liniștite mai mult de 150 de volume de dinainte de anii 1600. Ce a urmat a fost copleșitor pentru toată lumea.

„Primul contact cu materialul a fost covârșitor. Timp de o săptămâna am avut un program titanic de lucru, de la 8 dimineața la 8 seara, cu o scurtă pauză de masă de prânz, ca să facem față acestui volum de muncă. Dar rezultatele sunt fantastice.

O spun fără niciun fel de emoție, fără niciun fel de rezerve, avem acum posibilitatea de a scrie cel mai important capitol de istorie a Mediașului vechi, în tranziția locului și al oamenilor, între evul mediu și începuturile modernității, din perspectiva preintelectuală și culturală”, declara conf. univ. dr. Adinel Ciprian Dincă, imediat după campania de cercetare din luna august, într-un interviu pentru Mediaș News.

Cam trei kilograme are o carte veche protejată de coperți din lemn, îmbrăcate în piele. Tinerii care au lucrat la transport, doi dintre ei elevi voluntari din oraș, fac parte din echipa de ghizi îndrumați de Hildegard, soția preotului Servatius, ea însăși preot.

Hildegard ne spune cât de entuziaști erau toți, chiar dacă le era greu, și cu câtă curiozitate descopereau fiecare carte, fiecare filă. Și bucuria cu care lucrau, chit că era vacanță. „Pentru ei este ceva ce nu vor uita niciodată, iar dacă vor fi ghizi, vor avea ceva inedit de povestit.”

Istoricul Konrad Gündisch de la München, cel care a pus la cale, împreună cu conferențiarul Adinel Dincă, proiectul de cercetare a vechilor biblioteci parohiale, când a venit la Mediaș să o vadă, declara: „Pentru mine a fost o revelație. În momentul în care am scris proiectul ne așteptam să găsim 35-40 de exemplare de carte veche manuscrise și tipărite, și au găsit peste 140. Este o comoară științifică, valoarea istorică este extraordinară. Să ai în mână o biblie din anul 1519, să vezi notițe ale parohilor din perioada aceea, este un sentiment pentru un om de știință, ceva extraordinar, să simți istoria în mâna ta. Timp de o săptămână domnul Dincă a ținut în mână 140 de exemplare de carte veche, le-a identificat și și-a dat seama ce valoare extraordinară are pentru istoria culturii din România, acest fond descoperit la Mediaș.”

Konrad Gündisch este specialist în istoria evului mediu, istoria orașelor, istoria socială și istoria mentalităților din Transilvania, Ungaria și România.

Contactat telefonic, mi-a mărturisit surpriza și bucuria de a fi văzut un interes atât de mare pentru această știre, într-o lume care părea să fie captivată de cu totul alte subiecte.

Citiți reportajul integral pe Presshub.ro!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.