
La 28 septembrie, în fiecare an, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva rabiei în statele membre ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), o boală care evoluează pe toate continentele, cu excepția Antarcticii, cele mai multe victime fiind, în special, în Asia, Africa și America Latină.
Decizia Alianței Mondiale pentru Controlul Rabiei de a stabili această zi, a fost luată cu scopul de a informa populația despre riscul de îmbolnăvire și de a oferi informații asupra modului de prevenire și asupra modalităților prin care cetățenii și instituțiile pot ajuta la eliminarea principalelor surse prin care se poate contacta această boală.
Tema din acest an „Rabies: One Health, Zero Deaths” evidențiază legătura dintre mediul înconjurător, oameni și animale.
Pandemia de CoViD-19 a arătat vulnerabilitățile grave ale sistemelor de sănătate, dar a demonstrat ce poate realiza colaborarea între sectoare. Programele de control ale rabiei oferă un exemplu excelent pentru implementarea “One Health”, iar structurile care le susțin sunt cruciale pentru alte boli zoonotice (boli și infecții, care se pot transmite pe cale naturală, în mod direct sau indirect, de la animale la om), inclusiv și pentru cele care pot genera pandemii. În prezent, există vaccinuri, medicamente, instrumente și tehnologii pentru a întrerupe ciclul uneia dintre cele mai vechi boli, oprind astfel decesele.
Planul strategic conceput la nivel mondial pentru eliminarea deceselor cauzate de rabie la om, dobândită de la câini, până în 2030, este un proiect ambițios cu obiective realizabile. Este aliniat cu noua Foaie de parcurs NTD din cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă – „A road map for neglected tropical diseases 2021-2030”, care prioritizează integrarea programelor în cadrul sistemelor naționale de sănătate. Abordările integrate și susținute arată importanța conlucrării în mod optim și a colaborării în fața numeroaselor provocări, așa cum s-a experimentat în timpul pandemiei de CoViD-19, potrivit www.who.int.
Inițiativă globală împotriva rabiei
Ziua mondială de luptă împotriva rabiei are ca fundament cea mai mare inițiativă globală împotriva rabiei, susținută de expertize realizate de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, Organizația Mondială a Sănătății, Organizația pentru Alimentație și Agricultură și Alianța Globală pentru Controlul Rabiei, a cărui plan ambițios este de a pune capăt deceselor umane cauzate de rabia transmisă prin mușcătura de câini până în 2030, câinii reprezentând sursa de virus în 99% din decesele umane, potrivit OMS.
Rabia este o boală care poate fi 100% prevenită prin informarea și educarea proprietarilor și vaccinarea animalelor. Eliminarea/reducerea cazurilor de rabie la animale este condiția primordială pentru reducerea riscului de transmitere la om, potrivit rabiesalliance.org. Datorită programelor largi de vaccinare împotriva rabiei, boala este din ce în ce mai rară în țările dezvoltate, însă mult mai răspândită în statele în curs de dezvoltare. Ţările care s-au angajat în programe de eliminare a rabiei au înregistrat reduceri semnificative apropiindu-se de eradicarea acesteia.
Se estimează că, anual, rabia provoacă 59.000 de decese în peste 150 de țări, 95% dintre acestea fiind înregistrate în Africa și Asia. Rabia afectează în mod disproporționat, cele mai expuse fiind populațiile sărace din mediul rural, aproximativ jumătate din cazuri fiind atribuite copiilor sub 15 ani.
În Romania, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) este autoritatea statului cu cea mai mare implicare în eradicarea rabiei, care elaborează anual Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului. În cadrul acestuia este inclus și Programul de monitorizare, control și eradicare a rabiei, care beneficiază de cofinanțare din partea Comisiei Europene.
Ce este rabia?
Rabia sau turbarea este o boală infecțioasă virală a mamiferelor provocată de virusul rabic, un virus neurotrop din genul Lyssaviridae, familia Rhabdoviridae, care se găsește în saliva animalelor infectate și care atacă sistemul nervos. Alte denumiri ale bolii sunt turbare sau hidrofobie. Virusul rabic, intens circulant în populația de vulpi, este transmis animalelor sălbatice (căprior, bursuc, dihor, jder, liliac, șobolan) și celor domestice. Numărul sporit și diversitatea animalelor afectate denotă amploarea periculoasă a procesului epizootic la rabie și sugerează oportunitatea intensificării măsurilor de combatere a rabiei. Se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (salivă, mușcătură sau zgârietură).
Comentarii recente