Social

Via Transilvanica va fi lansată oficial în 8 octombrie

Via Transilvanica, primul traseu de lungă distanță din România, care traversează țara de la Putna la Drobeta-Turnu Severin, este finalizat, după patru ani de amenajare, perioadă în care a adunat deja mii de turiști, români și străini, și va fi lansat oficial în 8 octombrie.

Lansarea va avea loc printr-un eveniment care va avea loc la Alba Iulia, oraș unde a fost și lansarea simbolică a proiectului în Anul Centenarului Unirii, în iunie 2018.

„Via Transilvanica ajunge la final după o perioadă de 4 ani și jumătate, ani ce se numără în kilometri, județe, regiuni, borne și pași. Frații Ușeriu, împreună cu echipa Tășuleasa Social, au lucrat la amenajările acestui traseu, ce înfrățește Putna de Drobeta-Turnu Severin, urmând ca luna viitoare, pe 8 octombrie, să lanseze oficial traseul în întregime. Odată cu această lansare, Via Transilvanica va deveni oficial primul traseu de lungă distanță din România, care traversează țara în diagonală, din nord-est, până în sud-vest la Dunăre. Astfel, țara noastră se va alătura țărilor care au trasee celebre care generează milioane de turiști anual”, se menționează într-un comunicat transmis miercuri Agerpres.

Odată cu finalizarea amenajării traseului și lansarea tronsonului din Alba, pe data de 8 octombrie va avea loc, astfel, și deschiderea oficială Via Transilvanica. Evenimentul se va desfășura în Piața Cetății din Alba Iulia și va cuprinde un târg, ateliere, expoziții și concerte.

După deschiderea târgului din Piața Cetății și lansarea tronsonului județul Alba va urma un concert Ada Milea și Bobo Burlăcianu, după care ambasadorii proiectului și personalități celebre ce susțin proiectul vor semna ultimele borne kilometrice.

Printre ambasadorii și susținătorii proiectului Via Transilvanica se numără, potrivit comunicatului, Marcel Iureș, Marius Manole, Andreea Esca, Pavel Bartoș, Dragoș Bucurenci, Amalia Enache, Horia Tecău, William Blacker, Mihaela Miroiu, Charlie Ottley, Nicolae Al României, Alina Maria de Roumanie, Toma Coconea, Tibi Ușeriu, Eduard Schneider, Mirela Pop, Mircea Bravo, Ion Barbu, Andi Moisescu, Ada Milea etc.

Ulterior, vor fi proiecții și prezentări în Muzeul Principia din Piața Cetății, precum și lansarea de carte „Via Transilvanica”, de Voicu Bojan.

Seara, va fi inaugurarea oficială a traseului Via Transilvanica, moment urmat de un concert susținut de Urma, Vița de Vie și Subcarpați.

„Până în prezent, Via Transilvanica a adunat turiști de ordinul miilor, atât români, cât și străini, încă din faza de construcție a traseului”, se arată în comunicat.

Pentru a marca finalizarea tronsonului din Alba și deschiderea oficială a traseului în întregime, frații Alin și Tibi Ușeriu au plecat pe traseu, ei propunându-și să parcurgă, pentru prima dată, drumul în întregime, de la Putna la Drobeta-Turnu Severin, urmând să ajungă pe data de 6 octombrie la Alba Iulia.

“Alin Ușeriu a plecat singur pe traseul la începutul lunii august, iar Tibi a pornit cu o echipă de 10 oameni, la începutul lui septembrie. Astfel, cel din urmă se află în prima alergare organizată pe Via Transilvanica. Dacă la început alergau alături de Tibi 10 persoane, acum au rămas doar jumătate care vor duce drumul până la final. Tibi îl va ajunge pe Alin din urmă în ultima zi de traseu și o vor parcurge împreună, de asemenea, alături de doi bicicliști, Sergiu Pâca și Traian Deleanu, care și ei fac traseul integral”, precizează sursa citată.

Via Transilvanica este un proiect al organizației Tășuleasa Social, care desfășoară acțiuni cu caracter educațional, social, de mediu, cultural.

„Scopul Via Transilvanica este de a reinventa turismul (din zona rurală) a României, de a facilita accesul călătorilor la comunitățile de pe traseu și la poveștile lor, ajutându-le să se dezvolte în mod sustenabil și responsabil”, se mai arată în comunicat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.