Economie

A fost pusă în funcțiune a doua motopompă pentru rezolvarea situației de la barajul Tăul Mare

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) anunță, duminică, punerea în funcțiune a celei de-a doua motopompe de evacuare a apei, după ce a fost semnalată o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

„A fost poziționată și pusă în funcțiune a doua motopompă deoarece albia văii de deversare o permite. Pe măsură ce situația se stabilizează, va fi operaționalizată și a treia motopompă. Această acțiune se face progresiv pentru a nu inunda valea satului”, a precizat IGSU.

Patru mesaje Ro-Alert au fost transmise populației în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce a fost semnalată o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

Potrivit ISU Alba, pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunțarea acestora a fost făcută prin emiterea a patru mesaje Ro-Alert, concomitent cu anunțarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai administrației locale, care au explicat populației importanța evacuării preventive.

„În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evacuate cu mijloace și în spații asigurate de autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni), iar restul persoanelor au refuzat evacuarea”, a precizat sursa citată.

În prezent, se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.

În zonă au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibilitatea de evacuare de 10.000 l/min.

Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora.

Conform ISU Alba, în total, la această misiune au fost angrenate următoarele forțe și mijloace: de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență – 71 de militari, două camioane cu două motopompe, două microbuze, opt autoturisme, două autospeciale de intervenție (pentru gestionarea situației, ISU Alba a alertat întregul personal operativ); a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU Hunedoara, ISU Mureș, ISU Cluj și ISU Bihor; de la IIJ Alba sunt 60 de jandarmi cu 15 auto, iar de la IPJ – 16 polițiști cu 7 auto.

Duminică dimineața, de la ora 6,00, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a ajuns la fața locului, având o ședință de lucru cu reprezentanții tuturor instituțiilor și operatorilor economici implicați în această misiune.

Centrul Județean Alba de Conducere și Coordonare a Intervenției a fost activat în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce primarul comunei Roșia Montană a sunat la 112 și a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

“Ca urmare a informării primite prin apel 112 de la primarul comunei Roșia Montană, prin care ni s-a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, au fost dispuse până în aceste momente, următoarele măsuri: a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană; s-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba; s-a activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției”, a anunțat ISU Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.