Politică

Dispută Ponta – Goțiu pe tema evacuărilor din Roșia Montană

Fostul premier Victor Ponta le reproșează „protestatarilor de mediu” că „nu i-a mai durut nici în cot de viața” oamenilor din Roșia Montană și de faptul că „lacurile contaminate în urmă cu zeci de ani și abandonate” reprezintă un pericol.

În replică, fostul senator USR Mihai Goțiu declară că „tăurile sunt pline cu apă”, nu „contaminate”, și că lacurile se află în responsabilitatea autorităților locale și a Apelor Române. El se întreabă de asemenea cum și-ar permite România riscurile unui „mega-baraj plin cu cianuri”, în condițiile în care autoritățile nu le pot gestiona nici măcar pe cele ale unor „acumulări cu apă de zeci și de sute de ori mai mici”.

Declarațiile sunt făcute în contextul în care, în noaptea de sâmbătă spre duminică, primarul comunei Roșia Montană a sunat la 112 și a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

„Erau niște protestatari care «Salvau Roșia Montană» până în 2014; pe urmă nu i-a mai durut nici în cot de viața oamenilor de acolo, nici de faptul că lacurile contaminate în urmă cu zeci de ani și abandonate așa sub presiunea ‘protestatarilor de mediu’ reprezintă un pericol uriaș pentru întreaga natură din zonă și pentru viața oamenilor. Parcă și Dl Președinte Iohannis ‘salva Roșia Montană’ în Campania din 2014 alături de întregul PNL. Acum iar o să îmi ceară mie demisia – dar poate fac totuși și ceva concret”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

În replică, Mihai Goțiu a precizat că o exploatare minieră cu cianuri ar fi implicat riscuri și mai mari, fiind vorba despre acumulări cu apă „de zeci și de sute de ori” mai mari.

„Tăurile sunt pline cu apă, nu ‘contaminate’, spre deosebire de barajul care s-ar fi construit în cazul proiectului minier, plin de cianuri și alte metale toxice. Lacurile nu sunt ‘abandonate’, ci în responsabilitatea autorităților locale și a Apelor Române – da, instituțiile alea pline de super-competenți cu diplome la fel de reale precum cea a ta de doctor, și unde n-au ajuns pe pile tot felul de ‘experți’ care nu știu care e malul stâng și care cel drept al unui curs de apă. Protestatarii de care vă legați au spus exact asta: orice exploatare minieră vine cu riscuri pe zeci și sute de ani după ce minele se închid, și nu știu cum naiba ne-am putea permite riscurile unui mega-baraj plin cu cianuri, dacă nu le putem gestiona nici măcar pe cele ale unor acumulări cu apă de zeci și de sute de ori mai mici”, a scris Mihai Goțiu pe rețeaua de socializare.

El a menționat că în urma apariției unei fisuri în barajul iazului Tăul Mare a discutat cu mai mulți localnici, dar și cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care i-a dat asigurări că mai multe motopompe de mare capacitate vor fi duse în zonă și activate pentru a evacua apa.

„Șeful ISU a spus că principala problemă e accesul, care se face pe un drum moale, prin partea superioară a tăului, motopompele fiind trase cu un buldozer. (…) Tăul Mare e un lac artificial, construit în perioada exploatărilor de aur. Apa din aceste lacuri era folosită pentru activarea șteampurilor de tocare a minerului și spălare a aurului”, a menționat Goțiu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.