Social

Localnicii din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare au fost evacuați preventiv

Localnicii din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare au fost evacuați preventiv, după ce, în noaptea de sâmbătă spre duminică, primarul comunei Roșia Montană a sunat la 112 și a semnalat o avarie la golirea de fund a barajului lacului.

„Pentru protecția populației aflate în proximitatea barajului, în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență a fost dispusă măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare. Relocarea cetățenilor va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale și ale ISU Alba (șapte microbuze). La nevoie, aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spațiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate școlare și săli de sport din orașul Abrud și orașul Cîmpeni, cu o capacitate de cazare totală de aproximativ 400 de persoane”, a informat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Totodată, pentru informarea cetățenilor, ISU Alba a transmis un mesaj Ro-Alert.

Conform IGSU, populația de pe raza localității Roșia Montană va lua imediat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a avariei la barajul Lacului de acumulare Tăul Mare.

Persoanele care nu se pot autoevacua vor fi evacuate cu sprijinul autorităților locale.

„În acest moment nu există un risc iminent pentru populația din avalul acumulării, însă preventiv se impun măsuri pentru evacuare. Autoritățile locale și județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumulării. Autoritățile vor aduce la cunoștința populației dacă starea de risc va impune alte măsuri“””, precizează IGSU.

Actualizare: Avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare

Centrul Județean Alba de Conducere și Coordonare a Intervenției a fost activat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce primarul comunei Roșia Montană a sunat la 112 și a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

„Ca urmare a informării primite prin apel 112 de la primarul comunei Roșia Montană, prin care ni s-a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, au fost dispuse până în aceste momente, următoarele măsuri: a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană; s-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba; s-a activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției”, a anunțat ISU Alba.

Potrivit sursei citate, la nivelul ISU Alba a fost alertată grupa operativă, iar personalul subunităților de intervenție aflat în ture libere a fost chemat la serviciu pentru creșterea capacității de intervenție.

De asemenea, în zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost dislocate două autocamioane de intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min), două autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere, două microbuze de transport, un buldozer asigurat prin grija administrației locale pentru facilitarea accesului autospecialelor de intervenție.

Totodată, la fața locului au fost trimiși trei ofițeri și 40 de subofițeri și soldați aparținând ISU Alba, personal aparținând IPJ și IJJ pentru asigurarea ordinii publice și a celorlalte măsuri specifice.

În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au participat, în sistem de teleconferință, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și inspectorul general al IGSU, general-locotenent Dan-Paul Iamandi.

Din ordinul șefului IGSU, a fost suplimentată resursa de intervenție cu alte 4 motopompe de mare capacitate din județele Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș.

„Menționăm că pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nevoie forțele și mijloacele de intervenție pot fi suplimentate. Intervenția este în dinamică”, arată ISU Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.