Social

Papa Francisc „îl imploră” pe Putin să pună capăt „spiralei violenței” în Ucraina

Papa Francisc l-a „implorat” duminică pe președintele rus Vladimir Putin să pună capăt „spiralei de violență” în Ucraina și a deplâns totodată profund „acțiunile contrare principiului dreptului internațional”, o referire la anexarea de teritorii ucrainene de către Moscova, transmit agențiile de presă internaționale.

Înaintea rugăciunii Angelus din piața Sf Petru, papa s-a adresat „preşedintelui Federației Ruse”, fără a-i spune pe nume, „implorându-l să înceteze, inclusiv din dragoste pentru poporul său, această spirală a violenței şi morții”.

Este pentru prima dată când papa se adresează direct președintelui rus într-un discurs, de la începutul conflictului, la 24 februarie.

Vladimir Putin a semnat vineri în cadrul unei ceremonii la Kremlin anexarea a patru regiuni ale Ucrainei pe care Moscova le ocupă total sau parțial. Aceste anexări intervin după şapte luni de ofensivă rusă în Ucraina și „referendumuri” organizate de urgență în regiunile ocupate, care au fost denunțat ca „simulacre” de Kiev şi aliații săi. Aceştia au jurat să nu recunoască „niciodată” rezultatele acestora.

„Deplâng profund grava situație care s-a creat în ultimele zile (…) Ea sporește riscul unei escaladări nucleare, până la punctul la care există temeri privind consecințele incontrolabile și catastrofale la nivel mondial”, a apreciat suveranul pontif.

Papa Francisc a lansat totodată „un apel încrezător la adresa preşedintelui Ucrainei (Volodimir Zelenski), să fie deschis propunerilor serioase de pace”.

„Este îngrozitor că lumea învață geografia Ucrainei prin intermediul unor nume precum Bucea, Irpin, Mariupol, Izium, Zaporojie și alte localități, care au devenit locuri ale suferinței și fricii de nedescris”, a adăugat el.

„Și ce să mai spunem de faptul că umanitatea se confruntă din nou cu amenințarea atomică? Este absurd. Ce trebuie să se mai întâmple? Cât sânge trebuie să mai curgă pentru ca să înțelegem că războiul nu este niciodată soluția, ci doar distrugere?”, a apreciat suveranul pontif.

Denunțând încă o dată „nebunia” şi „oroarea” războiului, papa Francisc a insistat pe „respectarea valorii sacrosante a vieții umane” şi a „suveranității şi integrității teritoriale a fiecărei țări”.

Vaticanul încearcă din 24 februarie să mențină un delicat echilibru diplomatic cu cele două țări, papa condamnând un război „crud și fără sens”, dar păstrând totodată deschisă posibilitatea unui dialog cu Moscova.

Apelul suveranului pontif i-a vizat „pe toți protagoniștii scenei internaționale”, cărora le-a cerut „să facă tot posibilul pentru a pune capăt războiului în curs, fără să se lase atrași în escaladări periculoase şi pentru a promova şi susține inițiative de dialog”.

„Vă rog, haideți să permitem tinerelor generații să respire aerul curat al păcii, nu pe cel contaminat al războiului, care este o nebunie. După şapte luni de ostilități, să se recurgă la toate instrumentele diplomatice, chiar și la cele nefolosite până acum, pentru a pune capăt acestei tragedii imense”, a îndemnat Papa Francisc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.