Administrație

Ministerul Culturii urmărește situația de la Tăul Mare

Ministerul Culturii (MC) a anunțat luni că, după avaria barajului Tăului Mare, este în contact permanent atât cu autoritățile implicate în gestionarea situației din Roșia Montană, cât și cu reprezentanți ai societății civile, prin Institutul Național al Patrimoniului (INP).

„În contextul problemelor tehnice de siguranță apărute la barajul Tăului Mare noaptea trecută, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la siguranța vieților omenești. Prevenirea unor situații cu potențial de distrugere este prioritară, iar MC și INP vor sprijini constant și îndeaproape, pe toată durata intervențiilor, autoritățile responsabile, în scopul protejării patrimoniului afectat sau potențial afectat de posibilele decizii și acțiuni”, precizează Ministerului Culturii, într-un comunicat al transmis Agerpres.

Potrivi ministrului, sistemul hidrotehnic istoric utilizat pentru procesarea minereului la Roșia Montană este considerat un atribut important, care contribuie în măsură semnificativă la valoarea universală excepțională a Peisajului Cultural Minier Roșia Montană, așa cum acesta a fost înscris de UNESCO în Lista Patrimoniului Mondial și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

Barajul Tăului Mare este cel mai important și vast dintre tăurile ce fac parte din acest sistem, iar întreținerea sa în relație cu ploile abundente sau vegetația invadantă, dar nu numai, este unul dintre aspectele tehnice necesar a fi incluse în implementarea planului de gestiune și protecție, conform recomandărilor UNESCO.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, primarul comunei Roșia Montană a sunat la 112 și a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 80 de centimetri, conform măsurătorilor efectuate luni dimineață de reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA). În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată, locuiesc în total 268 de persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autoritățile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.