
Primarul comunei Roșia Montană, Eugen Furdui, le-a recomandat, vineri, cetățenilor să fie prudenți și atenți în continuare, chiar dacă nivelul apei din lacul Tăul Mare a scăzut iar experții au apreciat că populația se poate întoarce acasă din locurile în care a fost evacuată.
Nivelul apei din lacul Tăul Mare a scăzut vineri cu 4,8 metri față de cota măsurată duminică, 1 octombrie, și cu 5,25 metri față de valoarea normală de retenție al apei în lac, situație în care specialiștii au menționat că nu se mai impune evacuarea oamenilor.
„Mă bucur că am putut, cu sprijinul celor implicați, să ajungem la acea țintă care s-a propus duminică, la sesizarea acestui incident, și că cetățenii comunei Roșia Montană se vor putea întoarce acasă în cel mai scurt timp. În același timp, vreau să le mulțumesc celor din Roșia Montană pentru înțelegere și să-i rog la prudență și la atenție, pentru că așa cum spuneau și specialiștii, pericolul nu a fost îndepărtat în totalitate. De aceea, trebuie să fim receptivi”, a declarat primarul într-o conferință de presă.
Edilul local a menționat că Primăria Roșia Montană va face tot posibilul ca în cel mai scurt timp să pună în aplicare toate recomandările pe care le va primi de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
„În cel mai scurt timp să readucem siguranța în zonă”, a spus primarul.
La rândul său, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba, colonelul Ovidiu Costea, a arătat că după anunțarea incidentului de către autoritățile locale, au fost dispuse o serie de măsuri care au constat în evacuarea populației din zona afectată, o mare parte dintre cetățeni refugiindu-se la rude, în altă localitate.
Au fost transmise mai multe mesaje prin sistemul Ro-Alert prin care cetățenii au fost informați despre măsurile care urmează să fie dispuse și ceea ce au de făcut în astfel de situații.
Evacuarea apei din baraj s-a realizat cu șase motopompe de mare capacitate, aduse de la ISU Alba, Cluj, Bihor, Mureș și Hunedoara.
„La această intervenție au participat aproape 250 de pompieri cu peste 27 de mijloace, din cinci județe, aici fiind inclus și județul Alba. Vreau să mulțumesc, pe această cale, tuturor instituțiilor implicate în gestionarea acestei situații de urgență, fără ajutorul cărora nu puteam să ne aflăm astăzi, la aproape șapte zile de la crearea acestei situații, într-un moment în care oamenii să se poată întoarce acasă. În perioada imediat următoare colegii mei vor rămâne în Roșia Montană cu patru motopompe de mare capacitate pentru a continua evacuarea apei din baraj și menținerea acesteia până la un nivel la care specialiștii vor putea să intervină pentru realizarea măsurilor comunicate”, a spus șeful ISU Alba.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba va adopta o hotărâre cu toate măsurile dispuse de specialiști.
Pe data de 1 octombrie, în jurul orei 16,00, reprezentanții Primăriei Roșia Montană au observat apariția unei pâlnii de eroziune pe coronamentul barajului Tăul Mare. Fenomenul a apărut în zona din dreptul golirii de fund a barajului.
La fața locului acționează pompieri din mai multe județe, dar și jandarmi, polițiști, militari, specialiști de la Apele Române și de la alte instituții abilitate.
Comentarii recente