Mozaic

Mii de persoane au asistat la Parada Încoronării de la Alba Iulia

Sute de militari, mare parte echipați în ținute specifice anului 1922, au participat sâmbătă în Cetatea Alba Iulia la „Parada Încoronării”, eveniment la care au asistat, alături de un public numeros, membri ai Familiei regale, patriarhul Daniel și mai mulți mitropoliți și episcopi, dar și oficialități.

Unul dintre principalele puncte de atracție din programul manifestărilor de la Alba Iulia dedicate împlinirii a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și Reginei Maria, „Parada Încoronării” a constituit momentul la care s-a înregistrat cel mai mare număr de persoane, estimat de organizatori la câteva mii.

Defilarea a fost deschisă de colonel Adrian Teodorescu, șeful Centrului de Pregătire Militară din cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu.

A urmat Drapelul de Luptă „Regele Ferdinand I” , purtat de studenți militari din Sibiu, echipați în ținutele militare din perioada Primului Război Mondial, mai exact ale Brigăzii 7 Infanterie și 2 Vânători și Artilerie, folosite până în anul 1922 la momentul Încoronării.

A prezentat apoi onorul un pluton de militari din Garda de Onoare a Jandarmeriei Române, care au purtat ținuta replică a uniformei de jandarmi model 1918.

Defilarea a continuat cu Garda Drapelului Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba, urmată de un pluton de militari îmbrăcați în uniforma de ceremonie specifică Gărzii de Onoare a Jandarmeriei Române, condus de comandantul acesteia, maior Augustin Vlad.

Prin fața oaspeților au defilat, apoi, elevi ai Colegiului Militar Național „Mihai Viteazul” Alba Iulia.

Onorul a fost dat, la final, de Drapelul de Luptă și militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, detașament condus de comandantul Batalionului 1 Ceremonii și Onoruri Militare, maior Vasile Cătălin Koszta.

În timpul paradei, la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, aflată în imediata apropiere, a fost prezentă o subunitate de Cavalerie a Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, ținuta militarilor reprezentând o replică a uniformei de brigadier – jandarm călare, model 1874, specifică Divizionului de Jandarmi Călări.

Un alt punct de atracție a avut loc la finalul slujbei de Te Deum oficiată în incinta ansamblului Catedralei Reîntregirii – un foc de artificii inedit pentru Alba Iulia, respectiv în timpul zilei.

Un alt foc de artificii va avea loc în cursul serii de sâmbătă, când este programată și Ceremonia retragerii cu torțe, susținută de către personalul Gărzii de Onoare a Jandarmeriei Române.

Evenimentul care a avut loc la 15 octombrie 1922 la Alba Iulia, supranumit „Întabularea Transilvaniei pe România”, a consfințit actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

Zeci de mii de persoane, printre care reprezentanți ai corpului diplomatic, trimiși speciali din mai multe țări și jurnaliști străini, au fost prezente în urmă cu 100 de ani, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand și Reginei Maria, ceremonie concepută ca un spectacol de neuitat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.