Mozaic

Spectacolul „Cântec pentru Făuritorii Libertății” a încheiat seria manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la Încoronare

Spectacolul folcloric extraordinar, intitulat „Cântec pentru Făuritorii Libertății”, al Orchestrei Române de Folclor, a încheiat seria manifestărilor desfășurate timp de patru zile la Alba Iulia, la împlinirea a 100 de ani de la Încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

Organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, concertul a avut loc în Piața Cetății din Alba Iulia, în cadrul acestuia evoluând, în fața unui numeros public, mai mulți artiști de folclor, între aceștia fiind Veta Biriș, Mariana Anghel, Cornel Borza, Roxana Reche, Nicolae Plută, Dorina Narița, Floricica Moga, Leontina Fărcaș, precum și Grupul vocal tradițional „Muguri de Tezaur”.

Programul a fost completat cu momente de reconstituire istorică filmate „in memoriam” Horea, Cloșca și Crișan, Avram Iancu, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Regele Ferdinand și Regina Maria.

Un produs cultural-artistic marca Centrul de Cultură „Augustin Bena”, spectacolul folcloric a fost implementat cu sprijinul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Orchestra Română de Folclor, al cărui dirijor și inițiator este Alexandru Pal, este prima orchestră de uniune națională din țară, fiind lansată în cadrul unui amplu proiect de promovare a zilei naționale și a patrimoniului cultural imaterial pe plan internațional.

În ultima zi a manifestărilor dedicate Centenarului Încoronării, a mai avut loc un moment de reconstituire istorică, susținut de reenacteri din Alba Iulia și județul Argeș, intitulat „Revista de front”, precum și un spectacol de teatru pentru copii, după un basm de Regina Maria, „Ciobanul și domnița”, în regia lui Toma Hogea. Publicul a mai vizionat două proiecții de film, ambele la Casa de Cultură a Studenților, „Regele Mihai: drumul către casă” și „Vizitele monarhilor la Chișinău. Ultimul Rege, Mihai I”.

Manifestările dedicate Centenarului Încoronării, care au cuprins, în general, expoziții, lansări de carte și momente de reconstituire istorică, desfășurate în perioada 13 – 16 octombrie, la Alba Iulia, au fost organizate sub înaltul patronaj al prim-ministrului, în parteneriat cu Consiliul Județean, Casa Regală a României și Primăria Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.