Sănătate

O femeie de 45 de ani este suspectă de botulism

Bacteria Clostridium botulinum (imagine obținută la microscop)

O femeie de 45 de ani din județul Alba este suspectă de botulism, după ce a consumat o salată cu pește din conservă, fiind primul caz înregistrat în istoria recentă a județului, potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri Agerpres de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba.

A fost emisă și o alertă SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje).

„O femeie, în vârstă de 45 de ani, din Alba este suspectă de botulism, fiind primul caz înregistrat în istoria recentă a județului. DSP Alba a emis și alerta SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje – sistem de raportare a problemelor legate de siguranța alimentelor în Cadrul UE). Pacienta s-a prezentat marți la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba Iulia, cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) și a necesitat internare”, se menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, data de debut a bolii este duminică, 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu pește din conservă.

Luni, 17 octombrie, simptomele s-au accentuat, iar marți, 18 octombrie, pacienta a decis să se prezinte la spital.

„Inspectorii DSP Alba au informat DSVSA Alba asupra acestui caz, urmând să se preleveze probe din alimentele incriminate în vederea stabilirii sursei clare a îmbolnăvirii. Totodată, se prelevează probe de sânge pentru analize suplimentare și specializate ce urmează a fi efectuate la Institutul Cantacuzino din București”, se mai arată în comunicat.

Botulismul este o intoxicație care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum. Neurotoxina produsă de această bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute.

One Comment

  1. Pingback: Diagnosticul de botulism în cazul femeii din Alba Iulia, infirmat în urma analizelor de la Institutul Cantacuzino | Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.