
Cetatea Colțești, din Rimetea, construită în secolul al XIII-lea, va fi reabilitată și pusă în valoare cu fonduri de peste 2,1 milioane de euro, obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fiind inclusă în „Ruta Cetăților”, alături de Sighișoara, Sarmizegetusa, Oradea și Brașov.
Potrivit Primăriei comunei Rimetea, suma accesată prin acest proiect pe „Ruta Cetăților” din cadrul PNRR, al cărui contract de finanțare a fost semnat în această săptămână la București, este de 2,155 milioane de euro.
„Sunt convins că renovarea cetății va crește semnificativ semnificația turistică a satului nostru”, a transmis primarul Deak-Szekely Szilard-Levente.
Edilul a precizat că acest proiect este primul depus de administrația locală pentru care s-au câștigat fonduri ale Uniunii Europene.
„O zi importantă în istoria comunei Rimetea, pentru că acest proiect este primul prin care am accesat fonduri europene și astfel reabilitarea și punerea în valoare a cetății Colțești se vor realiza din finanțare externă”, a spus edilul.
În maghiară Torockovar, cetatea de la Colțești a aparținut nobililor de Trascău. Cetatea a fost construită în 1296, drept măsură de apărare în urma invaziilor tătarilor din secolul al XIII-lea. Cetatea a fost ruinată mai întâi în timpul războiului țărănesc condus de Gheorghe Doja (1514), fiind distrusă definitiv, prin incendiere, în 1713, de armata austriacă, condusă de generalul Tiege.
Prin ruta turistică dedicată cetăților se dorește restaurarea a cinci fortificații din România pentru a le promova într-un mod integrat cu alte cetăți istorice în circuite care să atragă turiștii din țară și din străinătate. Se vor restaura Cetatea Sighișoara, Cetatea dacică de la Sarmizegetusa, Cetatea Oradea, Cetatea Brașovului și Cetatea Nobiliară Colțești.
Comentarii recente