Social

Intervenții ale salvamontiștilor pe Piatra Secuiului, Mamut și Detunata Goală

Salvatorii montani din Alba au avut, duminică, două intervenții simultane pentru acordarea primului ajutor și evacuarea a două persoane accidentate pe Piatra Secuiului, comuna Rimetea, respectiv pe Mamut, lângă Alba Iulia, precum și pentru îndrumarea unui tânăr care s-a rătăcit în zona Detunata Goală, în Apuseni.

Astfel, în urma unei solicitări efectuate de turiști aflați în drumeție pe Piatra Secuiului, s-a intervenit pentru acordarea primului ajutor unui adolescent, de 14 ani, din județul Timiș, care, în timp ce se afla în „Șanțul Mare”, a acuzat dureri în zona genunchiului și nu s-a mai putut deplasa.

Salvatorii montani au urcat până la accidentat, i-au acordat primul ajutor, constând în imobilizarea membrului inferior accidentat, cu atela vacuum, și l-au coborât de pe stâncile Pietrei Secuiului în condiții de siguranță. Aici, pentru evacuarea accidentatului, s-a folosit o targă cu roată, pentru transport în teren accidentat.

„A fost o intervenție dificilă, iar cunoscătorii zonei știu că terenul este stâncos, dificil, în pantă accentuată și cu săritori, ceea ce îngreunează mult evacuarea persoanelor accidentate din aceasta zonă. Familia adolescentului a refuzat transportul acestuia până la o unitate medicală, recurgând la transportul cu autovehicul personal. Solicitarea pentru intervenție a fost efectuată de către turiștii aflați în zonă”, au transmis reprezentanții Serviciului Public Salvamont Salvaspeo Alba.

Alți salvamontiști au intervenit, tot duminică, pentru acordarea primului ajutor unui biciclist, în vârstă de 41 ani, din Alba Iulia, care, în timpul unui antrenament în zona Mamut, brusc, a acuzat dureri puternice în zona coloanei vertebrale lombare.

În condițiile unei suspiciuni de leziune la nivelul coloanei vertebrale, imobilizarea acestuia s-a efectuat cu o saltea vacuum și targă UT2000. Biciclistul a fost coborât cu autovehiculul de teren al Salvamont până la o autospecială a Serviciului Județean de Ambulanță, pentru efectuarea de investigații medicale în cadrul UPU Alba Iulia.

De asemenea, un turist rătăcit în zona Detunata Goală a sunat, la 112, pentru a solicita ajutor.

„Din discuțiile purtate cu acesta a putut fi îndrumat către un drum de acces din apropierea locului în care se afla și astfel nu s-a mai impus deplasarea salvatorilor pentru căutarea și găsirea acestuia”, au mai precizat reprezentanții Salvamont.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.