Administrație

Finanțare de peste 20 mil. € pentru patru rute turistice și culturale din țară

Luni au fost semnate contractele de finanțare pentru patru rute turistice și culturale incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență: ruta culelor, ruta curiilor, ruta satelor tradiționale și ruta Delta Dunării.

Contracte de finanțare în valoare de peste 20 de milioane de euro, pentru alte 4 rute turistice și culturale din Programul „România atractivă”, au fost semnate luni, la sediul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Documentele au fost semnate de ministrul de resort, Marcel Boloș, și reprezentanți ai autorităților locale din unitățile administrativ – teritoriale în care sunt situate obiectivele finanțate.

Cele patru rute turistice și culturale sunt ruta culelor, ruta curiilor, ruta satelor tradiționale și ruta Delta Dunării acestea urmând să fie finanțate prin componenta 11 – Turism și cultură a Planul Național de Redresare și Reziliență.

Ruta satelor cu arhitectură tradițională va primi o finanțare în valoare de 9,78 milioane euro. Potrivit MIPE, în mediul rural românesc, imaginea care, în mod tradițional, conferă valoare culturală localităților, garantează calitatea vieții în comunitate și prezintă atractivitate pentru vizitatori a avut de suferit mult în ultimii ani. Câteva exemple de comunități care vor fi sprijinite sunt comuna Saschiz din județul Mureș, comuna Biertan din județul Sibiu, comuna Arpașu de Jos în județul Sibiu, comuna Ciucsângeorgiu din județul Harghita și comuna Roșia Montană din județul Alba.

Ruta curiilor va beneficia de 7,88 milioane euro. Curia reprezintă ansamblul unei curți senioriale sau nobiliare, ce combină caracteristicile stilului Renașterii, Barocului și Neoclasicismului cu particularitățile arhitecturii populare. Cele mai multe dintre curii au fost construite între secolele al XVII-lea și al XIX-lea. Ruta va cuprinde cele mai reprezentative curii din Transilvania, inclusiv restaurarea unui număr de cinci curii din județele Covasna, Harghita, Satu Mare, Bihor și Cluj.

Ruta culelor va beneficia de o investiție de 2,48 milioane euro. Culele erau locuințele boierilor, construite în vederea apărării avutului și vieții membrilor familiilor acestora împotriva invaziilor, fiind construcții semifortificate specifice secolelor XVIII și XIX, răspândite în spațiul balcanic. În România, culele se întâlnesc preponderent în regiunea deluroasă a Olteniei, dar se mai găsesc și în zona de câmpie a Munteniei, în București și în județele Argeș și Teleorman. Contractele de finanțare pentru restaurarea a două cule care vor fi incluse în ruta dedicată: Cula Tudor Vladimirescu (județul Mehedinți) și Cula Glogovenilor (județul Gorj) au fost semnate luni.

Ruta Delta Dunării primește o finanțare de 570.000 de euro urmând să fie restaurate 30 obiective de peisaj cultural, care vor fi incluse într-un traseu turistic.

12 rute culturale, incluse în PNRR

Cele 12 rute culturale incluse în programul „România Atractivă” sunt: Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, cinci castele restaurate; Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, cinci curii restaurate; Ruta culelor – 15 obiective promovate, cinci cule restaurate; Traseul gastronomiei tradiționale românești – 30 de obiective promovate; Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate; Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate; Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, cinci mănăstiri restaurate; Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, cinci obiective restaurate; Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, cinci castre restaurate; Ruta cetăților – 30 de obiective promovate, cinci cetăți restaurate; Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării); Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiționale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradițională.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.