
Condiții de trai deplorabile, perspective sumbre în ceea ce privește școala și locul de muncă: situația romilor nu s-a îmbunătățit în pofida obiectivelor stabilite de Uniunea Europeană (UE) pentru a le facilita integrarea, potrivit unui raport publicat marți, relatează AFP.
Peste tot, ei „continuă să se confrunte cu niveluri șocante de privare, marginalizare și discriminare”, afirmă într-un comunicat directorul Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA), Michael O’Flaherty.
Factorii politici naționali ar trebui să depună „toate eforturile pentru a combate această situație intolerabilă”, a spus el.
Documentul, bazat pe aproape 8.500 de interviuri cu romi din zece țări europene, vorbește despre „progresul insuficient și mult prea lent”.
Potrivit FRA, instituție cu sediul la Viena, 80% dintre romi trăiesc încă în sărăcie, față de media europeană de 17%. Cifra este aceeași cu cea din ultimul studiu realizat pe acest subiect în 2016.
Mai mult de jumătate dintre romi trăiesc în locuințe pline de igrasie, întunecate, fără instalații sanitare adecvate (față de 61% în 2016) și 22% nu au apă curentă (față de 30% în 2016).
Rata lor de angajare a fost de doar 43% în 2020, cu mult sub media europeană de 72%.
Femeile rome au o speranță de viață de 71 de ani, iar bărbații de 67 de ani, față de 82 și respectiv 76 de ani pentru populația generală.
În ceea ce privește educația, cifrele sunt dramatice: 71% dintre tinerii romi părăsesc sistemul de învățământ prematur, o proporție care în rândul tinerilor cu vârste de 18-24 de ani din UE este de doar 10%.
Comentarii recente