Administrație

La noapte se schimbă ora. România trece la „ora naturală”, de iarnă

​În noaptea de sâmbătă spre duminică se schimbă ora, România trecând la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi cu o oră, astfel încât ora 4.00 devine ora 3.00.

Duminică, ziua va avea 25 de ore în loc de 24, fiind cea mai lungă din an.

De ce se schimbă ora în România

Schimbarea orei se face de două ori pe an, în lunile martie și octombrie. Din 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, când ceasul se dă cu o oră înainte, iar trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică a lunii octombrie.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, în ultimul weekend din această lună, românii își vor da ceasurile cu o oră înapoi. Practic, în acest weekend se revine la ora normală care a fost schimbată odată cu introducerea sistemului orei de vară idee vehiculată pentru prima oară de omul de știință Benjamin Franklin, în anul 1784.

Sistemul orei de vară și de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară și toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3.00 devine ora 4.00), în timp ce la ora de iarnă ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4.00 devine ora 3.00. Câștigăm, practic, o oră de somn.

Schimbarea orei a fost intens dezbătută în ultimii ani, iar Uniunea Europeană le-a cerut statelor membre să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă, însă până acum nu a fost luată nicio decizie în acest sens.

Cum ne afectează schimbarea orei

Un sondaj realizat în țările Uniunii Europene, pe 4,6 milioane de oameni, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii. Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili. Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei de vară (când ceasurile se dau înainte cu o oră), însoţită eventual de o senzaţie de disconfort și chiar de dureri de cap.

În acest moment 70 de țări au acest sistem, iar UE a adoptat schimbarea orei în 1980.

Ora de iarnă este considerată însă ora standard, ora naturală, de aceea se numește și timp legal român.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.