Sănătate

Asociația Farmaciilor Independente Ethica: Lipsesc de pe piață antibioticele pentru copii

Asociația Farmaciilor Independente Ethica a atenționat, luni, asupra lipsei de pe piață a antibioticelor, în special a celor pentru copii, și a solicitat autorităților să rezolve această situație „gravă”.

„Odată cu începerea școlii și întoarcerea copiilor în colectivități, suprapuse peste sezonul rece, infecțiile respiratorii acute sunt din ce în ce mai întâlnite și realitatea cruntă este că nu avem cu ce să tratăm copiii care au nevoie de antibiotic. Vorbim de cazuri concrete de copii care se recuperează foarte greu sau necesită internare pentru că banalele antibiotice, în special siropuri sau suspensii orale de uz pediatric, nu se găsesc. Este o situație extrem de gravă, iar noi ca farmaciști ne vedem neputincioși în a o rezolva”, a declarat președintele asociației, Cristina Pavel, potrivit unui comunicat remis Agerpres.

Potrivit acesteia, pacienții „de foarte multe” ori sunt nevoiți să se întoarcă la medic pentru a li se schimba tratamentul din cauza lipsei produselor sau sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri în speranța că vor găsi medicamentele necesare pe stocul vreunei farmacii.

„Probabil, dacă situația nu se rezolvă, vom vedea mult mai multe cazuri agravate, mult mai mulți copii la urgențe sau internați în spital pentru afecțiuni care puteau fi tratate acasă. Autoritățile trebuie să fie informate și trebuie să ia măsuri pentru minimizarea efectelor acestei crize și pentru a readuce pe piața din România cantitățile necesare de antibiotice”, a explicat Cristina Pavel.

Asociația Farmaciilor Independente Ethica a transmis că, dacă situația nu este rezolvată, se poate ajunge la efecte „importante” în sănătatea copiilor pe termen lung.

„Un alt produs care lipsește în ultima perioadă, cu un impact semnificativ asupra persoanelor care suferă de afecțiuni din sfera neurologică sau psihiatrică, este carbamazepina. Chiar dacă în ultima lună produsul a început să reapară în stocuri, din păcate cantitățile sunt insuficiente pentru nevoia pacienților, iar de multe ori farmaciile sunt condiționate de achiziționarea altor produse pentru a putea procura carbamazepina”, a completat Pavel.

Conform asociației, discontinuități în aprovizionarea cu alte medicamente, în special ieftine, sunt din nou anunțate de către producători, ceea ce pune o și mai mare presiune asupra farmaciilor pentru a se aproviziona și un pericol „imens” pentru sănătatea pacienților, care riscă să nu mai găsească tratamentul necesar sau să fie necesare multiple vizite la medicul de familie și medicul specialist pentru a li se schimba terapia.

„Necesitatea unei reale reforme și a unor politici publice în domeniul medicamentelor este vitală pentru sănătatea publică și individuală a fiecărui pacient”, a evidențiat organizația.

Printre medicamentele de uz pediatric care lipsesc de pe piață sau se găsesc în cantități insuficiente, în special sub formă de sirop sau suspensie orală, se numără amoxicilină cu acid clavulanic, cefuroximă, cefaclor, cefalexină, claritromicină, fenoximetilpenicilină și ibuprofen sirop, se precizează în comunicatul citat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.