Economie

Din 2023, proprietarii vor fi obligați să depună contractul de închiriere la ANAF, iar impozitul pe venituri se majorează cu aproape 70%

Începând de anul viitor, proprietarii de locuințe vor fi nevoiți să depună contractele de închiriere pentru apartamentele închiriate la fisc, în condițiile unui impozit pe venituri majorat cu 67%.

În condițiile în care tot mai puțini proprietari își declară veniturile la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), iar închirierile se realizează la negru, de anul următor prevederile fiscale în acest sens urmează să fie modificate substanțial.

Începând cu 2023, proprietarii vor fi obligați să-și înscrie contractele de închiriere la Administrația Fiscală. Mai mult, impozitul pentru declararea veniturilor va fi majorat cu 67%.

Dacă în prezent înscrierea contractului de închiriere la Agenția Națională de Administrare Fiscală este opțională, context în care proprietarii sunt obligați să-şi declare veniturile din chirii în termen de 30 de zile de la semnarea acordului de închiriere, noul an va aduce schimbări semnificative în sectorul imobiliar, astfel încât declararea veniturilor din chirii și înregistrarea contractelor aferente va reprezenta o obligație fiscală.

Potrivit ANAF, de la începutul anului și până în septembrie 2022, numărul contractelor de închiriere a fost mai redus cu 25% decât anul precedent.

„Este cea mai importantă schimbare a anului 2023 pentru proprietarii care obțin venituri din chirii. În sensul că se elimină cota forfetară de 40% la calculul impozitului de chirii. Asta înseamnă o creștere efectivă a impozitului de 67%”, a afirmat Cristian Tudorache, CEO și cofondator Kastel Group, citat de playtech.ro.

În condițiile majorării impozitului pe venituri cu 67%, pentru un apartament închiriat cu 300 €/an, suma datorată fiscului de proprietar ar putea crește cu până la 700 de lei.

Obligativitatea înscrierii contractului de închiriere la ANAF a fost eliminată în urmă cu patru ani, însă măsura ar urma să fie valabilă din nou de la începutul anului 2023.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.