Educație

„Cuibul de șoimi de la Mureș”, la aniversare. 103 ani de la înființarea liceului militar

Continuatorul tradițiilor Liceului Militar „Mihai Viteazul” înființat în anul 1919 la Târgu Mureș, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia aniversează astăzi 103 ani de la înființare, informează instituția de învățământ militar.

De-a lungul timpului, 7.300 de absolvenți, însumând 71 de promoții, și-au desăvâștit pregătirea sub ocrotirea spirituală a marelui voievod Mihai Viteazul. Cu patru titluri de „Școală Europeană”, activitatea colegiului militar este sinonimă cu performanța, iar rezultatele obținute de elevi îl poziționează an de an printre cele mai bune instituții de învățământ liceal militar și civil din țară.

Câteva repere istorice

• Prin Înaltul Decret Regal nr. 3613, dat la Castelul Peleș de Regele Ferdinand I, la 23 septembrie 1919 s-a aprobat înființarea liceului militar la Târgu-Mureș;
• În martie 1920, instituția a primit denumirea Liceul Militar „Mihai Viteazul”;
• La 1 septembrie 1940, în urma Dictatului de la Viena liceul este strămutat temporar în garnizoana Timișoara. După doar 7 ani de activitate în Timișoara, din motive politice, liceul își încetează activitatea împreunã cu celelalte licee militare din țară;
• În anul 1975, liceul și-a reluat activitatea în garnizoana Alba Iulia sub denumirea de Liceul Militar „Mihai Viteazul”, devenind continuatorul tradițiilor celui înființat în anul 1919.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.