Educație

Omagiu adus de elevii-militari conducătorilor răscoalei de la 1784

Horea, Cloșca și Crișan au fost omagiați miercuri, la împlinirea a 238 de ani de la izbucnirea marii răscoale țărănești din Transilvania, transmit reprezentanții Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

„Elevi ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” au participat astăzi la un moment cu o mare încărcătură istorică, împlinirea a 238 de ani de la izbucnirea marii răscoale țărănești din Transilvania. Cu acest prilej au fost omagiați liderii acesteia, Horea, Cloșca și Crișan, printr-un eveniment care a avut loc pe esplanada din fața Obeliscului ce poartă numele celor trei eroi ai neamului”, se arată în informarea publică făcută de colegiu.

În cadrul evenimentului a fost intonat Imnul Național, au avut loc evocări ale rolului martirilor Horea, Cloșca și Crișan în istoria românilor, un scurt moment artistic cu cântece patriotice susținut de părintele Doru Gheaja și depuneri de coroane. La eveniment a participat și „personajul” Horea, „jucat” de istoricul Constantin Inel purtând costumul lui Horea din colecția „ținutele istoriei” a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Ziua de 2 noiembrie, ziua în care în anul 1784 izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania, a fost decretată Ziua Națională „Horea, Cloșca și Crișan” – „Martiri și Eroi ai Națiunii Române”, în urma unui proiect de lege inițiat de Laurian Stănchescu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.