Sănătate

Avertismentul unui medic: Ne așteptăm la o explozie de cazuri de gripă

Sezonul gripal ar putea debuta în forță, cu o multitudine de cazuri odată ce vremea se va răci, avertizează reprezentanții Asociației Medicilor de Familie. Instalarea frigului ar putea aduce o explozie de cazuri de gripă. În alte state sezonul gripal a debutat deja, mult mai devreme decât în anii anteriori.

„Am văzut raportările Institutului Național de Sănătate Publică – există raportate cazuri de gripă clinică. (…) Deocamdată nu sunt cazuri, însă ne așteptăm la o explozie de cazuri imediat ce timpul se răcește, pentru că am urmărit ce s-a întâmplat în Emisfera Sudică. (…) În momentul în care vrem să știm cum va arăta sezonul gripal ne uităm pe statisticile publicate de țările din emisfera sudică”, a semnalat Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

„Cele mai ușor de accesat sunt cele din Australia, Brazilia, alte țări din America de Sud, Noua Zeelandă. Acolo am observat că sezonul gripal s-a instalat foarte repede, mult mai devreme decât de obicei, chiar cu o lună înainte. Au fost afectate foarte mult grupele de vârstă mici – copii. (…) A urmat un sezon greu cu două vârfuri – unul undeva în mai, mai devreme decât se așteptau de obicei și unul spre sfârșitul lui iulie și august. (…) Așa încât ne așteptăm și noi la un sezon greu”, a explicat Sandra Alexiu.

Cazuri grave de gripă în SUA și multiple decese

După cum a arătat Sandra Alexiu, deja în lume s-au înregistrat cazuri grave și multe decese. „Deja sunt cazuri în Statele Unite, cazuri grave, cu multe decese, cu internări și cu insuficiențe respiratorii, cu intubări… Există și cazuri combinate de gripă cu CoViD, ceea ce este de așteptat, pentru că sunt persoane care au suferit în ceea ce privește impactul imunitar în acești doi ani de pauză”, a declarat miercuri medicul pentru agerpres.ro

Spre deosebire de anii anteriori, în România vaccinarea antigripală a debutat deja pe grupele de risc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.