Social

Cutremur matinal. Arafat: „Nu au fost date mesaje Ro-Alert despre cutremur”. De unde veneau acestea?

Telefoanele cu sistem de operare Android pot avea instalate aplicații care detectează cutremurele

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat joi că nu au fost trimise mesaje Ro-Alert cu privire la cutremurul de dimineață, iar cele apărute în mediul online ar proveni de la aplicațiile de telefoane mobile.

„De când s-a resimțit cutremurul, au intrat în procedură colegii de la Pompieri, mai ales cu verificarea zonelor vulnerabile. A fost trimisă o echipă de la Pompieri în București pentru verificarea Centrului vechi. Nu s-au primit apeluri la 112 și nici nu s-au înregistrat efecte. (…) Noi nu am dat mesaje Ro-Alert. Când se dau mesaje, scrie clar cine trimite și că este Ro-Alert. Nu s-au dat mesaje, dar am înțeles că la unele telefoane cu Android există aplicații care pot să spună că se întâmplă ceva și să dea un mesaj, dar noi nu am dat mesaje”, a explicat Arafat, la Digi24.

El a atras atenția cu privire la informațiile care circulă în mediul online, întrucât nu toate sunt corecte.

„Ar fi bine care cei care scriu că au primit mesaje Ro-Alert să ne arate poza mesajului, să fie una reală, bineînțeles. Deci, mare atenție la informațiile care circulă în spațiul online și ar fi bine să nu le transmitem mai departe pe alte canale. Deci, noi nu am dat mesaje Ro-Alert, am și verificat dacă nu cumva un județ a dat un mesaj post-cutremur și nu s-a întâmplat așa ceva”, a adăugat Raed Arafat.

Şeful DSU a transmis câteva recomandări în caz de cutremur. „În primul rând, nu ieșiți din apartament pe scări, nu folosiți lifturile, mergeți și adăpostiți-vă sub o masă, sub o grindă. Să știți exact care sunt zonele mai tari, unde sunt grinzile și să stați acolo în timpul cutremurului. Acesta este sfatul pe care putem să îl dăm. Cel mai important este: fără panică. Iar un alt aspect foarte important: să nu dea toată lumea telefoane pentru că poate să îi blocheze inclusiv pe cei care au nevoie de servicii de urgență, dacă sunt efecte, și să blocheze serviciile de urgență. Și să nu plecați cu mașinile pe drumuri, dacă este cu impact, pentru că puteți bloca serviciile de urgență și intervenția. Și, am mai spus-o, toți să avem în casă provizii măcar pentru 72 de ore: apă, medicamente, radio pe baterie”, a subliniat el.

Raed Arafat a precizat că mai multe informații despre situațiile generate de un cutremur pot fi consultate pe pagina oficială fiipregatit.ro.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe Richter s-a produs, joi dimineață, la ora 6,50, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, conform informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.