Sănătate

Triplă epidemie de virusuri respiratorii în Statele Unite

Gripă, CoViD-19 și virus respirator sincițial: Statele Unite se confruntă în prezent cu o epidemie provocată simultan de trei virusuri respiratorii într-un sezon care a demarat mai devreme decât în mod obișnuit și care pune spitalele de pe teritoriul țării la încercare, informează AFP.

„Credem că numeroși copii sunt în prezent expuși pentru prima dată la anumite virusuri respiratorii pe care le-au evitat în timpul pandemiei” grație măsurilor instituite la acea vreme (măști, lockdownuri etc), a explicat vineri José Romero, din cadrul Centrului național pentru imunizare și boli respiratorii.

Este un fenomen observat de asemenea și în alte regiuni din lume, printre care Franța, care se confruntă cu o importantă epidemie de bronșiolită. Principala cauză a bronșiolitei este infecția cu virusul respirator sincițial (VRS).

Simptomele pot fi similare de la o boală la alta și, chiar dacă cei mai mulți pacienți se însănătoșesc în una sau două săptămâni, anumite grupuri, precum bebelușii sau vârstnicii, riscă să dezvolte cazuri grave.

Sistemul de monitorizare a vizitelor la urgențe sau pentru îngrijiri ambulatorii din cauza unor simptome similare cu cele gripale (febră, dureri în gât etc.) înregistrează „o activitate intensă în Statele Unite în această perioadă a anului”, a declarat José Romero cu prilejul unei conferințe de presă.

„Constatăm cea mai ridicată rată de spitalizare asociată gripei din ultimul deceniu”, a adăugat el. Doi copii au murit. Dacă un copil prezintă dificultăți de respirație, dureri musculare sau deshidratare (buze uscate), este important să fie adus la medic, a mai spus el.

Este încă dificil de spus dacă virusul gripei care circulă anul acesta provoacă cazuri mai grave ale bolii, potrivit experților, însă sezonul epidemic a debutat destul de timpuriu.

În Statele Unite sunt raportate în această perioadă peste 270.000 de cazuri de CoViD-19 săptămânal.

Presiunea asupra spitalelor este cea mai mare în statele din nord-estul coastei americane, precum și în statul Washington (nord-vest), a declarat Dawn O’Connell, din cadrul Departamentului pentru Sănătate al SUA.

Există vaccinuri pentru două dintre cele trei virusului vizate, amintesc responsabilii sanitari. „Vaccinarea este cea mai bună apărare pentru prevenirea gripei și a CoViD-19”, a subliniat José Romero.

Însă ratele de vaccinare împotriva gripei în rândul copiilor se mențin sub nivelurile din timpul pandemiei.

Un vaccin împotriva VRS nu este încă disponibil, însă grupul american Pfizer a anunțat săptămâna aceasta rezultate pozitive în urma unui studiu clinic, ceea ce reprezintă o sursă de speranță pentru viitor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.