Mozaic

Unicul exemplar al ziarului editat în 1922 la Alba Iulia cu ocazia Încoronării, expus la Arhivele bistrițene

Unicul exemplar al ziarului editat la Alba Iulia în urmă cu 100 de ani, cu ocazia încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, se află în posesia Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, fiind expus, marți, în cadrul unui eveniment dedicat acestui moment istoric.

Expoziția „Sub sceptrul Coroanei – 100 de ani de la încoronare” mai adună un tablou pictat de Regina Maria, corespondență, medalii și diplome, timbre, fotografii cu membri ai familiei regale, albume, reviste și obiecte de epocă, care oferă o imagine asupra evenimentelor premergătoare anului 1922 și asupra celor ulterioare.

„Arhivele din județul nostru păstrează foarte multe documente referitoare la pregătirea evenimentului din 15 octombrie (1922 – n.r.). În fondul Prefecturii există foarte multe documente și foarte multă corespondență purtată între autoritățile județene și cele de la București, pentru pregătirea evenimentului din 15 octombrie. (…) Arhivele din Bistrița-Năsăud păstrează documente unicat, și aici nominalizez ziarul editat la Alba Iulia la data de 15 octombrie 1922 – se pare că noi suntem singurul județ care păstrează un exemplar din acest ziar. (…) Piesa de rezistență, spun eu, este un tablou pictat de Regina Maria în 1927, este un original”, a declarat șefa Serviciului Județean al Arhivelor Naționale, Cornelia Vlașin.

Vernisajul a marcat, de asemenea, 75 de ani de la înființarea filialei Arhivelor Naționale în județul Bistrița-Năsăud.

La eveniment au fost prezenți șefi de instituții, colecționari, oameni de cultură, membri ai Clubului monarhiștilor bistrițeni, precum și elevi de liceu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.