Social

România are aproape 1,2 milioane de locuitori în sărăcie extremă

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat, miercuri, în Prahova, că în România sunt 1.188.000 de cazuri de oameni care sunt în pragul de extremă sărăcie, aceștia fiind beneficiari ai pachetelor alimentare achiziționate din fonduri europene.

„La nivel de România, avem 1.188.000 de cazuri, deci oameni care sunt în pragul de extremă sărăcie şi pe care criza i-a afectat nu numai din punctul de vedere al prețului la utilități şi la bunurile de consum, iar pentru ei acest pachet de alimente este binevenit, întrucât le compensează o parte din cheltuielile pe care le au pentru traiul zilnic”, a spus Boloş.

Ministrul a mers, miercuri, la depozitul din oraşul Urlați, unde are loc ambalarea pachetelor cu alimente.

„Începând de astăzi, facem distribuția celor 1.188.000 de pachete de alimentare pe care le avem pregătite pentru persoanele şi familiile care se află în situații de dificultate. Discutăm despre acele persoane şi familii care au venitul minim pe membru de familie sub venitul minim social garantat în plată, de cei care beneficiază de alocația pentru sprijin de familie, de persoanele care se află în situații de criză, sunt singure, sunt considerate vulnerabile din punctul de vedere al regulamentului Comisiei Europene, fiind tranşa a cincea care are acest pachet de alimente. (…) Valoarea pe care o avem pentru un pachet şi pe care am achitat-o este cu prețul ajustat de 190 lei. Dacă aceste alimente ar trebui cumpărate de la raft astăzi, ar trebui să plătească 260 de lei, deci iată ce înseamnă o achiziție de alimente în regim centralizat. Am realizat această economie de cheltuială, dar şi sprijinul pentru industria alimentară pentru că tot ce ați văzut aici, marea majoritate, cu excepția orezului, sunt produse româneşti. Dacă ar fi să luăm în calcul impactul celor şase tranşe pe care le asigurăm, de pachete alimentare, discutăm de 32.000 de tone de făină, 28.000 de tone de făină de mălai, 28 de milioane de borcane de compot, deci una peste alta, pentru industria alimentară din România este un ajutor deosebit. Valoarea unei tranşe este de aproximativ 220 de milioane de lei şi avem această finanțare asigurată din Programul Operațional Sprijin pentru Persoane Defavorizate”, a explicat ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene.

Referindu-se la situațiile în care produse oferite în tranşele anterioare au fost vândute de către beneficiari, Marcel Boloş a spus că în astfel de cazuri trebuie anunțate autoritățile, sancțiunile fiind dure.

„Dacă sunt astfel de situații în care totuşi noi le dăm pentru a le asigura traiul zilnic şi totuşi aceste produse fac obiectul comercializării, trebuie sesizat de îndată fie MIPE sau structurile de poliție locală pentru că ordonanța prevede sancțiuni dure pentru astfel de sit, mergând chiar până la excluderea din categoria beneficiarilor. Scopul acestei forme de sprijin este să îi ajutăm să treacă cu bine de această perioadă de criză”, a arătat ministrul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.