
Experți ai Consiliului Concurenței le-au prezentat, joi, în cadrul unei caravane organizate prin țară, reprezentanților autorităților locale din județul Alba detalii despre cum să recunoască o licitație eventual trucată și ce anume trebuie să facă în aceste posibile situații.
Anterior, miercuri seara, o delegație a Consiliului Concurenței s-a întâlnit și cu reprezentanți ai mediului de afaceri din Alba, prilej cu care au fost prezentate cazuri recente din activitatea autorității de concurență.
„Ce înseamnă această caravană? Mergem regulat în diferite județe și organizăm evenimente atât cu mediul de afaceri, cât și cu mediul administrativ. Ieri (miercuri – nota red.) am avut evenimentul cu mediul de afaceri, unde am făcut o prezentare a principalelor cazuri pe care noi le-am instrumentat în ultimii doi ani, iar această prezentare a vizat nu numai partea de sancționare, pentru că nu neapărat sancțiunea este importantă, ci ce am constatat noi, ce practici am constatat noi și cum ar putea reprezentanții mediului de afaceri să se păzească de genul acesta de practici pe viitor. Din fiecare caz, noi am arătat ce s-a întâmplat în acel caz și ce trebuie să învățăm pe viitor, cum putem să prevenim repetarea unor astfel de practici. Pentru că noi considerăm că nu atât sancțiunea este importantă, ci în primul rând reprezentanții mediului de afaceri să conștientizeze cum să prevină pe viitor practicarea unor astfel de practici”, a declarat directorul general în Consiliul Concurenței, Daniela Bădilă.
Potrivit acesteia, cazurile instrumentate de autoritatea de concurență au vizat domenii diverse, de la trucări de licitații organizate atât în partea publică, cât și de către companii private și abuzuri de poziție dominantă în mediul online sau pe partea de lucrări conexe distribuției de gaze.
În ceea ce privește seminarul organizat joi, prezentările au constat în cum anume autoritățile publice care organizează proceduri de achiziție publică să detecteze ele însele indicii că între ofertanți pot avea loc înțelegeri sau practici concentrate.
Întrebată de presă care sunt cele mai întâlnite indicii din ofertele pe care le depun firmele în cauză, Daniela Bădilă a arătat că „sunt de regulă același tip de greșeli, dacă nu aceleași greșeli în ofertele depuse de doi sau trei ofertanți”. Lucrul acesta denotă că ele au fost întocmite în comun sau au fost situații în care oferta unei companii a fost găsită la compania teoretic concurentă, a susținut Bădilă. Un alt „indiciu” este acela că trec în etapa de oferta financiară anumite similitudini care sunt puțin probabile.
La rândul său, vicepreședinte al Consiliului Concurenței, Dan Virgil Pascu, a oferit un alt exemplu. „La licitații publice cu loturi la mai mulți participanți se întâmplă să câștige fiecare câte un lot și acolo s-ar putea să existe o problemă”, a spus acesta.
Vizita delegației Consiliului Concurenței se va încheia vineri cu o serie de întâlniri cu conducerea Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Comentarii recente