Economie

Cine va beneficia de plafonarea prețului la energie la 1 leu? Familiile cu peste trei copii și bisericile sunt pe listă

Familiile cu peste trei copii, bisericile și societățile cu servicii publice ar putea beneficia de plafonarea prețului la energie la 1 leu pentru un kWh.

Premierul Nicolae Ciucă susține ca mai multe categorii, printre care familiile cu mai mult de trei copii, bisericile și serviciile publice, să beneficieze de preț compensat la energie.

El a menționat că sunt pregătite amendamente în acest sens la ordonanța pe energie aflată în dezbaterea Parlamentului.

„Este foarte limpede că tot ceea ce am discutat și am stabilit prin ordonanță, ultima ordonanță se va aplica. Este o ordonanță pe care am gândit-o astfel încât să venim în sprijinul românilor și a economiei, iar chestiunile care mai erau de amendat în Parlament sunt cele prin care vom regla acele chestiuni cu serviciile publice, astfel încât să poată să beneficieze de prețul stabilit de un leu. (…) Familiile monoparentale sau cele care au mai mult de trei copii, bisericile, societățile de apă canal, cele care asigură utilitățile publice. Acestea sunt (categoriile care vor beneficia de preț plafonat la energie – nota red.). Nu am discutat despre aeroporturi”, a afirmat Ciucă, la Parlament.

El a spus că aceste amendamente urmează să fie discutate.

Facturile emise cu întârziere, plătite în rate

Întrebat în legătură cu plata facturilor emise cu întârziere, dacă va exista posibilitatea ca plățile să fie achitate în rate de către consumatori, Ciucă a spus că a solicitat ca sumele să fie eșalonate.

„Pentru furnizorii care nu au fost în măsură să trimită facturile la timp… este absolut anormal ca orice consumator final să primească factura după cinci luni sau șase luni și să plătească întreaga sumă. Ca atare, am solicitat ca acea sumă să fie eșalonată, astfel încât cetățenii să poată să își plătească factura”, a afirmat premierul.

Guvernul a adoptat vineri o ordonanță de urgență privind Mecanismul de achiziție centralizată a energiei care va asigura compensarea prețurilor la energie în continuare și competitivitatea economiei românești, a anunțat vineri secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu. Acesta a precizat, întrebat de ce nu s-a adoptat prin această ordonanță și prețul de 1,3 de lei pentru toți românii care consumă peste 255 de kWh pe lună, că în legea de adoptare a Ordonanței 119, aflată în Parlament, vor fi cuprinse toate categoriile de prețuri.

Ordonanța de urgență 119/2022 a fost adoptată cu amendamente de Senat și se află în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.