Sănătate

A fost lansată campania națională de promovare a programului de vaccinare anti-HPV

Campania națională de promovare a programului de vaccinare anti-HPV, destinată orașelor mici și localităților din mediul rural, a fost lansată joi cu prilejul Zilei Globale de Eliminare a Cancerului de Col Uterin, în contextul în care anual peste 1.500 de femei mor în România ca urmare a acestei afecțiuni și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală.

„Campania e susținută de Ministerul Sănătății, coordonată de Institutul Național pentru Sănătate Publică, organizată de Fundația Renașterea și Asociația Mame pentru Mame, în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România, cu sprijinul MSD si Synevo”, informează Fundația Renașterea într-un comunicat remis presei.

Potrivit sursei citate, reducerea poverii cancerului de col uterin se poate realiza prin vaccinare împotriva HPV, depistarea în faze incipiente a leziunilor colului uterin, prin programe de screening și prin asigurarea accesului la diagnostic și tratament în mod egal și echitabil pentru toate categoriile socio-economice.

Campania se va adresa direct părinților, prin întâlniri dedicate lor, unde vor primi toate informațiile pentru a-i ajuta să ia decizia corectă privind sănătatea copiilor lor, cât și cererea tip pe care să o depună la medicul de familie pentru accesarea programului de vaccinare anti-HPV.

În paralel, se va adresa și întregii comunități locale, prin acțiuni de informare și promovare a prevenției împotriva HPV.

Totodată, beneficiile vaccinării anti-HPV vor fi transmise, în prima etapă, până la sfârșitul acestui an, părinților fetelor cu vârste între 11 și 18 ani, din 10 județe (Constanța, Ialomița, Călărași, Iași, Suceava, Bacău, Vrancea, Neamț, Botoșani,Vaslui).

„Vaccinarea împotriva infecției cu HPV previne toate cancerele de col uterin și multe alte forme de cancer. Descoperit la timp prin screening sau prin testarea infecției cu HPV, cancerul de col uterin se poate trata în cea mai mare parte a cazurilor fără complicații și deces. Având în vedere că în România cancerul de col uterin omoară peste 1.500 de femei în fiecare an, și afectează mii de familii prin suferința creată femeilor de această boală gravă, Ministerul Sănătății a reușit să crească adresabilitatea la vaccinare pentru fetele cu vârsta de până la 18 ani. Această situație este radical diferită față de eșecul campaniei de vaccinare din 2008 care a fost nepregătită corespunzător și oferă fetelor și femeilor din România acces la vaccinare care previne cancerul de col uterin. Recent, Ministerul Sănătății a inițiat și a fost aprobată Ordonanța de Urgență a Guvernului care permite compensarea vaccinurilor, ceea ce va crește foarte mult accesul la vaccinarea anti HPV nu numai a fetițelor, ci și a femeilor adulte”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat în comunicat.

„Implicarea Fundației Renașterea în acest demers dedicat luptei împotriva cancerului de col uterin continuă misiunea noastră, căreia i-am dedicat cei 21 de ani de existență, de a informa femeile cu privire la importanța controalelor medicale periodice și a depistării precoce a cancerului”, afirmă Mihaela Geoană, președinte fondator al Fundației Renașterea, potrivit aceluiași comunicat.

România implementează atât Programul de Vaccinare anti-HPV, a fetelor cu vârsta între 11-18 ani, cât și Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, consolidat prin 4 Programe Regionale (Nord Vest; Nord Est; Sud Muntenia și Centru) de prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce a cancerului de col uterin cu finanțare prin Fondul Social European – Programul Operațional Capital Uman care au ca scop implementarea strategiei de screening cu testare primară a infecției persistente cu HPV.

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcției de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare, este gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-18 ani și este realizată în siguranță de medicul de familie, la solicitarea părinților. Schema de vaccinare a persoanelor de până la 15 ani prevede două doze de vaccin, efectuate într-un interval de 5-12 luni.

Fetele cu vârste de peste 15 ani trebuie să efectueze trei doze de vaccin pentru o protecție completă, administrate în maxim un an de zile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.