Social

Noi categorii de salariați vor putea ieși la pensie mai devreme. Cine ar beneficia de noile prevederi?

Mai multe categorii de angajați ar putea ieși la pensie mai devreme. Proiectul, adoptat tacit de Senat, va intra la vot în Camera Deputaților, scrie monitorulcj.ro.

Un proiect de lege ce va ajunge la votul deputaților prevede ca dansatorii ori soliștii de balet să poată ieși la pensie în aceleași condiții ca balerinii sau acrobații, respectiv dacă îndeplinesc condiția stagiului de cotizare minim, chiar și înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani. Modificarea legislativă este menită să corecteze o actuală inechitate existentă în Legea pensiilor, potrivit avocatnet.ro.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit la Senat acum o lună, iar în curând va ajunge la deputați, pentru a primi votul decisiv, cu raport favorabil.

Dansatorii și soliștii de balet se pot pensiona mai devreme

Astfel, pensionarea dansatorilor și soliștilor de balet se va face în aceleași condiții ca cele prevăzute acum în Legea pensiilor (nr. 263/2010) pentru balerini și acrobați.

Balerinii și acrobații beneficiază acum de o vârstă standard de pensionare redusă, ce nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați. Cu excepția balerinilor și acrobaților, vârsta standard de pensionare redusă pentru profesiile din domeniul artistic, ce pot fi încadrate în condiții speciale de muncă, este de 50 de ani.

De vârsta de pensionare redusă amintită pot beneficia doar cei ce au activat (și cotizat) cel puțin 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani.

Ce categorii profesionale se încadrează în prevedere?

Pe lângă cea de balerin sau acrobat, din categoria profesiilor din domeniul artistic ale căror locuri de muncă se încadrează în condiții speciale mai fac parte și cele de dansator, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și de operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador.

Inițiatorii consideră că măsura e absolut necesară, „având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, este deteriorată, fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că, după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”.

În plus, acum, de condiții mai bune de pensionare beneficiază persoane cu același tip de activitate (balerini și acrobați), ceea ce înseamnă existența unei inechități.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgat prin decret prezidențial și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.