Social

Clopotele bisericilor din Alba vor bate pentru a marca 104 ani de la Marea Unire

Clopotele bisericilor din județul Alba vor bate duminică de 104 ori, în cadrul proiectului „Patria recunoscătoare – Clopotele Întregirii – în memoria Făuritorilor Marii Uniri”, pentru a se marca împlinirea a 104 ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

Proiectul a fost inițiat în urmă cu patru ani de către Consiliul Județean Alba, în colaborare cu toate unitățile administrativ teritoriale din județ, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

„La 104 ani de la înfăptuirea României Mari, clopotele bisericilor vor răsuna din nou, în întreg județul Alba, în semn de omagiu pentru cei care ne-au reprezentat în chip vrednic și au hotărât la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, Marea Unire. Vă așteptăm, duminică, 20 noiembrie 2022, ora 12,30, la ceremoniile de omagiere a reprezentanților cercurilor electorale, breslelor, reuniunilor, cultelor bisericești, gărzilor patriotice și presei la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918, ce se vor desfășura simultan în toate localitățile din județul Alba”, a transmis vineri, pe pagina oficială de Facebook, Consiliul Județean Alba.

Potrivit sursei citate, un ceremonial solemn va avea loc, la ora 12,30, și la Sala Unirii din Alba Iulia, unde se vor depune jerbe de flori în memoria Făuritorilor Marii Uniri.

Proiectul amintit a fost inițiat la 100 de ani de la Marea Unire, în 2018. Pentru omagierea celor care au înfăptuit Unirea, au fost realizate în urmă cu patru ani, pentru fiecare unitate administrativ teritorială, plăci din alamă cu numele reprezentanților cercurilor electorale, exmișilor, reprezentanților bisericilor, ai societății civile, sistemului de învățământ, reuniunilor de meseriași, de pe teritoriul actualului județ Alba, care au fost desemnați să participe la 1 Decembrie 1918, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, locul unde s-a hotărât Unirea.

„Aceste plăci ce se regăsesc în fiecare unitate administrativ teritorială din județul Alba constituie un monument amplu care se întregește la Sala Unirii prin două plăci de mari dimensiuni care cuprind numele tuturor delegaților transilvăneni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918. (…). La 104 de ani de la momentul în care Consiliul Național Român Central a anunțat convocarea la Alba Iulia, pe întreg teritoriul județului Alba, în timp ce în toate bisericile din județ vor începe să bată clopotele de 104 de ori, pentru cinstirea celor ce au înfăptuit Unirea, se vor depune jerbe de flori la aceste plăci”, au transmis, vineri, și reprezentanții Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Manifestările sunt incluse în programul festivităților prilejuite de Ziua Națională a României.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.