Sănătate

Perioada post-CoViD și noul sezon gripal. De ce ar trebui să ne vaccinăm

Medicul epidemiolog Emilian Damian Popovici a recomandat populației să se vaccineze antigripal în această perioadă pentru că din decembrie se așteaptă o creștere semnificativă a numărului de infecții respiratorii generate de virusuri gripale.

„Circulația virusurilor gripale a fost scăzută în 2020 pe fondul restricțiilor impuse de pandemia de SARS-CoV 2. și a crescut ușor în activitate la finalul anului 2021. (…) Din păcate, ne vin semnale, din multe direcții avizate, putem spune chiar alarme, cu privire la epidemii cu o anvergură mai mare decât în anii trecuți, generate, în principal, de virusurile sincițial respirator și gripal. Ultima alarmă este de ieri, trasă de Academia Americană de Pediatrie, care a cerut Guvernului american declararea stării de urgență la nivel național din cauza problemelor legate de infecțiile generate de cele două virusuri.(…) Iată că nu mai ridică probleme virusul SARS-COV 2, ci virusurile sincițial și gripal. Ceea ce se întâmplă pe continentul nord-american se poate translata în Europa și implicit la noi. În pandemia de SARS-CoV2, când spuneam că în Europa de Vest se întâmplă ceva, la două săptămâni după aceea așteptam ca lucrurile să apară și în România”, a spus Popovici, conferențiar la Facultatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, în cadrul mesei rotunde online „Post Covid în specialitățile medicale. Noul sezon gripal”, organizată de Academia de Ştiințe Medicale.

El a subliniat că „nimeni nu urmărește să declanșeze teama”, ci a explicat că „este mai bine să fii pregătit, să poți să iei măsuri în timp util, decât să gândești că lucrurile nu vor evolua atât de nefavorabil și să fii surprins de consecințe absolut nedorite, consecutive”.

„Virusurile sincițial respirator și gripal au beneficiat de mai multă atenție din partea specialiștilor pentru că anul acesta au apărut cu mult mai repede decât în anii prepandemici și se răspândesc foarte rapid. Virusul sincițial respirator are o evoluție sezonieră, cu număr maxim de cazuri, în lunile ianuarie, februarie, pe continentul nord american, acum devansul fiind de câteva luni”, a arătat Popovici.

Potrivit medicului, expunerea redusă la cele două virusuri a fost redusă anii anteriori datorită măsurilor implementate în pandemie – izolarea, distanțarea socială, portul măștii, închiderea școlilor, prin care s-a blocat parțial circulația virusului SARS-CoV 2 și implicit a virusurilor gripale.

„Așadar, avem de a face cu un oarecare deficit imunitar, specialiștii preferă să spună un ‘imunity gap’, din cauzele menționate și perturbărilor programelor naționale de vaccinări apărute în perioadele de activitate pandemică, și mă refer în mod deosebit la vaccinarea gripală, la vaccinarea rujeolică și la vaccinarea antipoliomielitică. Referindu-ne la virusul sincițial respirator, gripă și SARS-CoV 2, unii vorbesc de ‘furtuna perfectă’, vorbesc de tripledemie sau twindemie. Sunt tot felul de denumiri care au un impact semnificativ media, dar (…) ne interesează dacă vom avea problema co-infecțiilor, cât de exprimată va fi problema coinfecțiilor, pentru că aceasta poate ridica cu adevărat probleme foarte mari sistemelor de sănătate și oamenilor în general, sănătății publice”, a mai spus Emilian Damian Popovici.

Epidemiologul a detaliat că, dacă rămân dominante variantele Omicron, infecția SARS-CoV 2 se va îndrepta spre „o viroză banală” cu care ne vom obișnui, dar dacă vor apărea variante ca Delta, „lucrurile pot căpăta o altă turnură”.

„Dacă rămân aceste subvariante Omicron dominante, este foarte probabil ca, în continuare, coinfecțiile să fie limitate, pentru că majoritatea populației a dobândit protecție post-infecțioasă sau post-vaccinală față de subvariantele Omicron. Făcând o comparație cu o cursă a trei cai, virusul sincițial respirator este calul alb, conducător, calul roib este virusul gripal, iar calul negru este SARS-CoV 2, care poate avea capacitatea, pe final de cursă, să ofere surprize”, a subliniat medicul.

Emilian Damian Popovici a prezentat motivele pentru care vaccinurile antigripale trebuie actualizate anual.

„Virusul gripal poate genera noi variante.(…) Dacă o singură variantă a unui subtip de virus este modificată, (…) este necesar ca această adaptare să fie făcută la noul vaccin, altfel vaccinul are o acoperire parțială. Din acest motiv, trebuie să ne vaccinăm în fiecare an și vaccinurile nu sunt valabile de pe un an pe celălalt. Ele nu își pierd tehnic valabilitatea. Nu înseamnă că dacă te-ai vaccinat cu un vaccin de anul trecut ți s-ar întâmpla ceva. Își pierd valabilitatea, cel puțin parțial, ca acoperire. Recomandarea mea este ca oamenii să se vaccineze acum, pentru că încă este o perioadă favorabilă pentru vaccinare. Dacă ne vaccinăm astăzi, nu înseamnă că de mâine suntem protejați. Trebuie să treacă două săptămâni ca să ajungem la titrul protector de anticopi și să fim protejați. Ne așteptăm ca în decembrie să înceapă problemele legate de gripă și la noi și acum este încă momentul favorabil pentru vaccinare”, a transmis vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

El a recomandat măsuri de protecție – portul măștii, distanțarea, igiena mâinilor.

„Nu trebuie să așteptăm să ne spună ministrul Sănătății sau Inspectoratul pentru Situații de Urgență sau un militar despre aceste măsuri ca să ne sperie. Fiecare știe când se simte vulnerabil. Când suntem într-o aglomerare umană, suntem în pericol de infecție și trebuie să luăm aceste măsuri, fără să ne pese de ceea ce spun cei din jur Deci, asta este recomandarea”, a insistat medicul.

Referindu-se la suprapunerea vaccinării peste o infecție respiratorie acută, Popovici a explicat că organismul uman are capacitatea de a se apăra.

„Ideal, pentru a avea cea mai bun răspuns, este să te vaccinezi în plină sănătate, nefiind însă o tragedie dacă se suprapune vaccinul unei infecții respiratorii acute, pentru că nu se întâmplă nimic. Unii se vaccinează și la o săptămână, la trei zile, la 10 zile după vaccin, fac gripă pentru că nu au dezvoltat titrul protector de anticorpi și spun că au făcut gripă din cauză că s-au vaccinat. Este total fals. Oamenii trebuie să știe că vaccinarea gripală previne gripa și nu previne alte viroze respiratorii. Apare situația când se vaccinează și la două săptămâni face o viroză respiratorie și spune că a făcut gripă, dar el, de fapt, a făcut o viroză respiratorie. Aici trebuie să știm să diferențiem simptomele unei viroze respiratorii de simptomele de gripă și atunci ne dăm seama despre ce este vorba”, a adăugat Popovici.

El a sintetizat, parafrazând un prieten tractorist, că prin vaccinare a „scăpat de gripa rea”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.