Administrație

Salarii majorate la Consiliul Județean și pentru unii angajați din instituții subordonate

Salariile de bază ale angajaților din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Alba, precum și ale personalului contractual (personal TESA) și, acolo unde este cazul, ale funcționarilor publici din mai multe instituții subordonate vor crește din luna decembrie cu 14,35%, potrivit unor hotărâri adoptate joi de consilierii județeni, într-o ședință desfășurată în orașul Cugir.

Potrivit expunerii de motive, decizia privind creșterea salariilor de bază a fost argumentată prin faptul că acestea nu au mai fost majorate din 2018 sau 2019, iar în lipsa unor măsuri, angajații vor fi „tentați să își schimbe locul de muncă, respectiv să se transfere la instituții sau autorități ce au o grilă de salarizare mai mare, conducând astfel la o lipsă a specialiștilor în anumite domenii de activitate”.

Au fost analizate, potrivit sursei menționate, informațiile publicate de Institutul Național de Statistică, potrivit cărora indicele prețului de consum în septembrie 2022 comparativ cu aceeași lună a anului 2021 a fost de 15,88%, prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 19,12%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 16,61%, iar tarifele serviciilor s-au mărit cu 8%. De asemenea, s-a luat în calcul și raportul BNR asupra inflației din luna august, conform căruia Rata anuală a inflației IPC a fost în trimestrul al II-lea de 15,05%.

Consilierii județeni au ținut cont și de faptul că „liberalizarea prețurilor la energie a generat o creștere majoră a prețului la energia electrică, la gazele naturale, precum și la combustibili, majorări care au un impact atât asupra creșterii prețurilor la utilitățile publice pentru populație, cât și asupra creșterii prețurilor la bunurile de consum, ceea ce a generat o scădere a puterii de cumpărare”.

Concret, salariile de bază vor crește cu 14,35% pentru 140 de angajați din aparatul de specialitate, majoritatea funcționari publici, ale căror venituri nu au mai fost majorate din anul 2019. Nu vor beneficia de această creștere directorii și secretarul general al județului, pentru că salariul acestora este deja cât indemnizația unui vicepreședinte, iar potrivit legislației, el nu poate fi mai mare decât aceasta.

În ceea ce privește instituțiile subordonate, salariile de bază vor fi majorate din decembrie cu 14,35% pentru 169 de angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, pentru 19 salariați ai Direcției Publice Comunitare de Evidență a Persoanelor Alba, pentru 9 angajați ai Direcției Județene de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Alba, precum și pentru 7 salariați ai Serviciului Public Județean pentru Asigurarea Circulației pe Drumurile Publice Alba.

De asemenea, va beneficia de această majorare și o parte din personalul contractual al instituțiilor de cultură: Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – 7 angajați, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia – 7 angajați, Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia – 5 , Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba – 5.

O altă instituție unde cresc salariile de bază este Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Alba, pentru 14 persoane.

Valoarea totală a majorării salariilor de bază brute cu 14,35% este de aproape 150.000 de lei pe lună.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.