
Opt borne turistice de inspirație romană vor fi instalate în mai multe zone din județul Alba pe ruta transnațională Via Ister din cadrul proiectului „Conectarea rutelor romane istorice din regiunea Dunării”, finanțat prin Programul transnațional al Dunării-Interreg.
În acest sens, în cadrul ședinței de joi, consilierii județeni din Alba au adoptat o hotărâre privind încheierea unui Acord de principiu între Municipiul Alba Iulia și Județul Alba, al cărui obiect îl reprezintă crearea unui parteneriat în vederea aprobării amplasării unor borne turistice în diferite locații de pe teritoriul județului Alba.
Prin acest Acord de principiu se creează un parteneriat în vederea aprobării și instalării unor borne turistice, în diferite locații administrate de către Consiliul Județean Alba, care reprezintă investiții la scară mică, achiziționate de către Primăria municipiului Alba Iulia.
Via Ister reprezintă o rețea de trasee, un coridor eco-cultural, care leagă vechile drumuri principale romane și încurajează activitățile cu impact redus asupra mediului, cum ar fi ciclism și drumeții.
Punctul de plecare este în județul Sălaj, în Moigrad, anticul Porolissum, iar punctul de sosire în Germania, în Schwabisch Gmund.
Includerea județului Alba în această rută reprezintă o oportunitate de promovare a traseelor turistice tematice deja existente. Cele opt borne din Alba vor fi instalate astfel: trei pe raza municipiului Alba Iulia, două pe raza municipiului Aiud și câte una în orașul Ocna Mureș/sat Războieni Cetate, comuna Blandiana și comuna Vințu de Jos.
În județul Alba există în prezent două trasee turistice tematice romane, care au fost personalizate cu borne miliare din piatră asemănătoare cu cele folosite de armata romană pentru semnalizarea drumurilor din imperiu. Este vorba de Gradus Legionis și Gemina Victrix, rute care își propun reconstituirea traseelor de cucerire de către romani a principalelor obiective dacice de pe teritoriul județului Alba.
Gradus Legionis este un traseu turistic tematic care face legătura între Castrul Roman de la Aușel – Vârful lui Pătru, din Munții Şureanu, și Cetatea Dacică de la Căpâlna, monument UNESCO, iar Gemina Victrix recreează drumul roman din Apulum (Alba Iulia) către castrul de la Măgulici, comuna Ighiu.
Ambele trasee sunt personalizate cu borne miliare asemănătoare cu cele folosite de armata romană pentru semnalizarea drumurilor din imperiu. Bornele au inscripția „Gradus Legionis XIII Geminae” (pentru Gradus Legionis) și „Gemina Victrix Leg XIII G” (pentru Gemina Victrix), alături de numărul milelor romane parcurse de la punctul de plecare la cel de sosire.
Comentarii recente