Economie

„Stâne, Gusturi și Tradiții românești”, eveniment organizat la sfârșitul acestei săptămâni în curtea Ministerului Agriculturii

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în curtea instituției, în perioada 25 – 27 noiembrie 2022, târgul „Stâne, Gusturi și Tradiții românești”, în colaborare cu Asociația Crescătorilor de Ovine „Păstorul Crișana” Arad și cu sprijinul altor forme asociative ale crescătorilor de ovine din România.

Târgul face parte din campania de promovare a produselor agroalimentare românești și de creștere a accesului românilor la alimente de calitate obținute pe plan local, sub denumirea „Produs românesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”, informează MADR într-un comunicat transmis luni Agerpres.

„Ne dorim să aducem în atenția bucureștenilor, și nu numai, farmecul uneia dintre cele mai vechi îndeletniciri ale poporului român, păstoritul. Fermierii din județele Alba, Arad, Botoșani, Brașov, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Neamț, Olt, Sibiu, Vâlcea refac unul dintre drumurile parcurse de ciobani cu sute de ani în urmă, pornind pe un traseu de sute de kilometri de-a lungul munților Carpați, poposind în mijlocul Bucureștiului, în curtea MADR, cu tolba plină de povești și bunătăți de la stână”, susțin organizatorii.

Astfel, toți iubitorii de tradiție și de produse alimentare pregătite după rețete tradiționale sunt invitați să descopere viața bacilor și a băcițelor din plaiul mioritic și să se delecteze cu o varietate de produse din lapte și carne de oaie precum: caș proaspăt, urdă, telemea de oaie proaspătă sau maturată, brânză de burduf în membrană naturală, cașcaval, lapte bătut, smântână, telemea de capră sau pastramă de oaie proaspătă sau afumată, mezeluri, mici, tocan de oaie, sloi de oaie.

De asemenea, timp de trei zile, bucureștenii vor găsi în curtea MADR produse tradiționale pregătite ca la stână: bulz, pastramă, mici pe grătar, precum și muzica populară.

Potrivit organizatorilor, atracția târgului va fi un ceaun, unde va fi preparat tocanul de oaie, mâncarea de bază a ciobanilor.

„Asociația Crescătorilor de Ovine ‘Păstorul Crișana’ Arad este implicată în dezvoltarea sectorului zootehnic și derulează programul de ameliorare a rasei Ţurcane. Totodată, a aderat la diverse forme asociative internaționale care au drept obiectiv stabilirea unor indicatori de performanță privind producția de lapte de ovine. Prin implicarea în campania inițiată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, asociația și-a propus să contribuie la consolidarea lanțului scurt de aprovizionare, prin întâlnirea directă dintre producătorul de produse din specia ovină și caprină și consumator”, a transmis MADR în comunicat.

O parte dintre preparatele din carne și lapte sunt atestate ca produse tradiționale, iar cei interesați pot afla mai multe detalii despre acestea, dar și despre producători, accesând Registrul Național al Produselor Tradiționale pe site-ul www.madr.ro, precum și în aplicația CPAC, care se poate descărca pe telefonul mobil.

Bunătățile de la stână pot fi asezonate cu diverse sortimente de vinuri cu denumire de origine controlată de la cramele Lucaci și de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj, cu o tărie de la Trămuța sau, de ce nu, cu un pahar de suc de la Voinești.

Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu oferă vizitatorilor unul din cele 10 produse românești, recunoscute la nivel european, Telemeaua de Sibiu – Indicație Geografică Protejată.

Pe lângă produsele din lapte și carne de la specia ovină sau caprină, bucureștenii pot găsi legume și fructe aduse de producătorii din Olt, Dâmbovița și Vrancea. De asemenea, de la târg nu pot lipsi produsele de patiserie, precum Cozonacul Domnesc din Botoșani, cu renumitele poale în brâu sau alivenci, atestate tradițional de MADR.

De asemenea, vizitatorii vor putea regăsi la târg un stand al Casei de Comerț Agroalimentar Unirea din cadrul căruia vor avea ocazia să achiziționeze produse comercializate prin intermediul acestei societăți, precum: gemuri, dulcețuri, conserve, fructe uscate, mere, legume și verdețuri aduse de producătorii români care au contracte de colaborare încheiate cu Casa Unirea.

Având în vedere sezonul rece, de la târg vă puteți procura articole de îmbrăcăminte obținute din pielicele de ovine, susțin organizatorii.

Atmosfera și voia bună vor fi întreținute de Ansamblul Nedeia, de solistul Robert Târnăveanu, de grupul de chitariști “Zâmbete și acorduri” din comuna Sadu, județul Sibiu, precum și de mulți alții.

Târgul va fi deschis vineri, sâmbătă și duminică, între orele 9:00 – 19:00.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.