Politică

România a încheiat programul MCV. Comisia Europeană se declară mulțumită de progresul făcut

România a încheiat marți Mecanismul de Cooperare și Verificare asumat la aderarea în Uniunea Europeană. Țara noastră nu va mai fi monitorizată în acest sens, îndeplinind condițiile minime.

România a încheiat marți Mecanismul de Cooperare și Verificare, Comisia Europeană considerând suficient progresul făcut în criteriile monitorizate. De acum înainte, România va fi monitorizată doar prin intermediul mecanismului generalizat privind statul de drept, la fel ca și toate celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Președintele Klaus Iohannis se declară mulțumit în acest sens și este mândru de progresul facut de țara noastră. Acesta a ținut să mulțumească Comisiei Europene pentru sprijinul și încrederea acordată.

„Astăzi este o zi foarte importantă pentru România, care a făcut un nou pas semnificativ pe calea integrării europene. Mecanismul de Cooperare și Verificare s-a încheiat astăzi pentru țara noastră! Avem, așadar, confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept și s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupției. Mulțumesc, de asemenea, Comisiei Europene, președintei Ursula von der Leyen, pentru sprijinul constant și pentru dialogul deschis. Dialogul a vizat, totodată, și Comisia de la Veneția, care a constatat recent că elementele esențiale din pachetul Legilor justiției respectă standardele europene. Raportul de astăzi încheie o etapă, dar eforturile noastre comune, la nivel de autorități și societate, trebuie să continue”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul conferinței de presă organizate la Palatul Cotroceni.

Premierul Nicolae Ciucă este și el optimist privind viitoara evoluție a societății din România.

„Pentru Guvernul României, acest raport și evoluțiile pe care le angrenează ne încurajează să continuăm cursul stabilit în sprijinirea independenței justiției, a luptei anticorupție, de o manieră sustenabilă și cu rezultate bune în continuare, în beneficiul societății românești. Toate acestea sunt esențiale deoarece răspund așteptărilor cetățenilor români”, a declarat premierul pe Facebook.

Ce condiții a îndeplinit România?

La intrarea în Uniunea Europeană, România și Bulgaria s-au angajat în a face parte din Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV). Acesta avea ca scop alinierea la standardele europene prin rezolvarea problemelor precum eficacitatea și transparența sistemului judiciar sau lupta împotriva corupției. Comisia Europeană realiza periodic rapoarte privind progresele înregistrate, transmițând critici constructive asupra evoluției de pană atunci și sfătuind guvernul României asupra pașilor ce trebuie în continuare urmați.

România s-a aliniat standardelor europene monitorizate de MCV, astfel țara noastră va fi monitorizată doar prin intermediul mecanismului generalizat privind statul de drept, la fel ca și toate celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Comisia notează angajamentul României de a ține cont de opinia Comisiei de la Veneția în privința legilor justiției și să ia măsuri suplimentare dacă va fi nevoie. „În privința luptei împotriva corupției, instituțiile statului își unesc forțele pentru a implementa o nouă strategie națională anticorupție, iar în 2021 și 2022 s-a înregistrat din nou un bilanț pozitiv în legătură cu eficiența investigării și sancționării corupției la nivel înalt”, se precizează în raportul CE.

„Parlamentul a îmbunătățit procedura privind ridicarea imunității politice, iar instituțiile responsabile pentru aplicarea regulilor privind integritatea și conflictele de interese și pentru gestionarea și recuperarea activelor ilegale au lucrat eficient”, adaugă Bruxellesul.

„De asemenea, România înregistrează progrese rapide în revizuirea Codurilor Penale, precum și în consolidarea cadrului de lucru privind integritatea”, mai notează Comisia Europeană, adăugând că “finalizarea acestor reforme importante este un jalon în cadrul Planului de Redresare și Reziliență al României”.

Bruxellesul atrage totuși atenția că este important ca România „să continue să lucreze pe deplin la transpunerea angajamentelor rămase, menționate în raport, în legi concrete și la implementarea lor”, în cadrul mecanismului privind statul de drept.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.